A nap fontosabb hírei – rekordokat döntő influenza, trollkodó diákok miatt perelő tanár, aszfaltbetyárkodás

Nézzük, miről szólt a csütörtök: összeszedtük a nap érdekesebb híreit.

Hirdetés

A nap járványhíre: tarol, rekordokat dönt az influenzajárvány

Míg az előző téli idényben még javában a koronavírus-járványhoz kapcsolódó adatok miatt aggódtunk, jelenleg az utóbbi évek legsúlyosabb influenzajárványa tombol az országban. A számok elég csúnyán néznek ki: csak január 2. és 8. között több mint 102 ezer influenzás esetet, tüdőgyulladást és felső légúti fertőzést számoltak össze hivatalosan – ez kétszerese a tavalyi év első hetében regisztrált eseteknek.

Az influenzajárvánnyal már 15 halálesetet hoztak összefüggésbe, egyik áldozat sem volt beoltva. Ma azt is megtudhattuk, hogy a szezon kezdete óta 1 millió 435 ezer ingyenes influenza elleni oltást adtak be az országban. Az országos egészségügyi hatóság egyelőre 15 olyan páciensről tud, akiket influenza-koronavírus kettős fertőzéssel – fluronával – diagnosztizáltak, egyikük elhunyt.

A nap trollkodása: fizetniük kell az osztályfőnököt megszívató diákok szüleinek

Csúnyán megszívatta a bíróság azt a két kolozsvári diákot, akik pár évvel ezelőtt valamiért úgy döntöttek, hogy az interneten trollkodnak egy „picit” az osztályfőnökükkel. Az eset még 2018-ban történt: a Ion Agârbiceanu általános iskola egyik – nem kevés photoshop-tehetséggel megáldott – hetedikes diákja módosított fotót tett közzé tanáráról az osztály WhatsApp-csoportjában, aztán az kikerült a Facebookra is.

Egy évvel később egy másik diák létrehozott egy Facebook-felhasználót a pedagógus nevével, és persze a diáktársának az „alkotását” rakta ki profilképnek. Az osztályfőnök becsületsértési pert indított az ügyben, a bíróság pedig csütörtökön közölte, 30 ezer lejes kártérítés kifizetésére kötelezte a diákok szüleit.

A nap aszfaltbegyárja: egy kolozsvári sofőr tartja az év eddigi sebességrekordját

Hirdetés

A közúti száguldozás országos sebességrekordját tavaly a dél-erdélyi (A1-es jelzésű) autópályán állította be egy fiatalember, akit 281 km/órás sebességgel mértek be. Úgy tűnik, hogy az őrült sofőröknek idén is ez a kedvenc sztrádája: a közlekedési rendőrség csütörtökön közölte, ugyanezen a szakaszon 208 km/órás sebességgel mértek be egy kolozsvári aszfaltbetyárt, akit nyilván magasról tojt a 130 km/h-s sebességkorlátozásra. A csodálatos teljesítményt a rendőrség egy 625 lejes bírsággal jutalmazta meg, az idei rekordernek pedig 120 napra repült a jogsija.

A nap szívtelenje: ukrán menekülteket fosztott ki egy férfi, eljárás indult ellene

Lopás megalapozott gyanúja miatt őrizetbe vettek egy bukaresti férfit, aki a rendőrség szerint ellopott egy hátizsákot egy ukrajnai menekült családtól, benne 12 ezer dollárral és 50 gramm arannyal. A házaspár érkezése után épp a poggyászokat cipelte be egy tömbházba, amikor az enyves kezű férfi eltüntette az épület előtt hagyott hátizsákot. A benne talált pénzt zsebre vágta, az aranyat viszont hátizsákostól a szemétbe dobta, mert értéktelen bizsunak nézte. Csütörtökön házkutatást tartottak nála, és meg is találták a lopott összeg egy részét – 8000 dollárt – egy hangfalba rejtve.

Hirdetés