A máramarosi példa tanúsítja, óriási büntetés jár a külföldön elhunyt koronavírus-fertőzöttek holttestének hazaszállításáért

A járvány kezdete óta nyolc román állampolgár halt meg külföldön, egyikük holttestét hazaszállíttatta a család, de nagyon nem volt jó ötlet.

Hirdetés

Büntetőeljárást és 4 900 lej bírságot vont maga után, hogy egy máramarosi temetkezési vállalkozó hazahozta egy koronavírusban elhunyt asszony holttestét. Ahogy korábban beszámoltunk róla, az Olaszországban elhunyt nő Borsán élő családja ragaszkodott ahhoz, hogy hazahozzák a holttestet, egy másik elhunyt családtag koporsójával együtt. A hazai hatóságoktól nem kaptak ebben segítséget, de nem adták fel, és Olaszországban megszereztek minden hivatalos dokumentumot a két koporsó hazahozatalához. A petei határátkelőig zavartalan volt a két halott utolsó útja, a határőrök viszont értesítették a közegészségügyi illetékeseket, akik hat óra várakoztatás után döntöttek arról, hogy beengedik az országba a járványban elhunyt asszony koporsóját.

A gyors temetés után a sofőr nem akart intézményes karanténba menni, bár nem volt más választása. A máramarosi prefektus tájékoztatása szerint a férfi 4 900 lejre büntették és büntetőeljárást indítottak ellene a betegség elleni intézkedések meghiúsításáért.

A járvány térhódítása óta nyolc román állampolgár vesztette életét külföldön, hét Olaszországban és egy Franciaországban. A külügyminisztérium által közzétett hivatalos szombati adatok még csak hat halottról tettek említést.

A romániai külképviseletek számon tartják, hogy hány koronavírusos román állampolgárt kezelnek külföldön, ennek alapján: 33 Olaszországban, 4 Spanyolországban, 2 Namíbiában, egy-egy Luxemburgban, Írországban, Tunéziában és Franciaországban tartózkodik.

Hirdetés