Illusztráció | Fotó forrása: politiadefrontiera.ro

Hazahozta a koronavírus első román áldozatának holttestét a család, csak erről a hatóságok semmit sem tudtak

Nem akartak segíteni, majd meglepődtek, amikor a család önerőből elintézte a hazaszállítást Olaszországból.

Hirdetés

A román hatóságokban egyelőre még csak fel sem merült, hogy segítséget nyújtsanak a koronavírus következtében esetlegesen külföldön elhunyt román állampolgárok holttestének hazaszállításában, de úgy tűnik, váratlanul éri őket az is, ha egy hozzátartozó saját kezébe veszik a probléma megoldását. Ez derül ki az első koronavírusban elhunyt áldozat esetéből, akinek a holttestét, egy másik holttesttel együtt, kedden szállították haza Olaszországból, anélkül hogy bárki is tudott volna erről bármit is.

Az olasz hatóságok – a milánói konzulátuson keresztül – március 14-én tájékoztatták Romániát a 80 éves borsai (Máramaros megye) Ileana Timiș haláláról. Az idős hölgy még a koronajárvány megjelenése előtt pár héttel utazott Olaszországba, egy Milánó melletti településre, gyógyíthatatlan betegségben szenvedő testvérét kísérte el egy kezelésre. Megérkezésük után nem sokkal Olaszországban megállíthatatlanul terjedni kezdett a koronavírus, melynek jelenlétét Ileana Timiș szervezetében is kimutatták. A fertőzött hölgy március 13-án halt meg, előtte két nappal testvére is elhunyt, de ő nem a koronavírus, hanem a betegsége miatt.

Az itthon maradt családtagok mindent megtettek annak érdekében, hogy hazaszállíttassák a holttesteket. A román külügyminisztériumot és a római nagykövetséget is megkeresték, de azt a választ kapták, hogy nem az ő dolguk ilyen esetekben intézkedni, ezért az elhunyt asszony fia úgy döntött, hogy önerőből intézkedik. A román hatóságok azt hihették, hogy a külföldi állampolgárokra is érvényes a protokoll: az elhunytakat gyorsan, bármiféle szertartás és a családtagok jelenléte nélkül temetik el. Olaszországban viszont olyan nagy már a baj, hogy alig győzik temetni a halottakat, így nem túl meglepő, hogy aláírták a holttest kiadásához és a hazaszállításhoz szükséges papírokat. Mivel minden hivatalos dokumentummal rendelkezett, a család által megbízott temetkezési vállalkozó már nem szólt külön a román hatóságoknak, hanem megjelent a két leszigetelt koporsóval a petei határátkelőnél, ahol a határőrök igencsak meglepődtek.

Összesen hat órát tartották a határnál, míg sikerült eldönteni, hogy mi is legyen. Minden törvény által előírt papírral rendelkezett a sofőr, az összes határnál átengedték, csak Romániában tartóztatták fel. Végül egy speciális rendőri és csendőri konvojjal szállították haza a holttesteket, egyenesen a temetőbe.

Románia első koronavírus következtében elhunyt áldozatát és testvérét a bizarr hazaérkezés után, pap nélkül temették el, a családtagok csak messziről nézhették. A halottszállító autót fertőtlenítették és a sofőrt karanténba zárták.

Hirdetés