A korona megmutatta, hogy románok nélkül nincs olasz mezőgazdaság

Szerintük Románia Olaszország és Európa ellen dolgozik, amikor karanténba dugja a tőlük hazatérőket.

Hirdetés

Az olasz gazdák szövetsége (Coldiretti) antieurópainak, antiolasznak és egyoldalúnak nevezte azt az intézkedést, hogy a romániai illetékes szervek bekaranténozzák az Észak-Olaszországból hazatérő vendégmunkásokat, (mint ahogy minden olyan állampolgárt, aki fertőzött területről érkezik).

Az itáliai félsziget ugyanis a koronavírus-fertőzés egyik európai gócpontja lett, miután eddig hatan meghaltak a COVID-19 miatt, és 288 fertőzöttet regisztráltak.

Ugyanakkor az ország területén mintegy 1,2 millió román dolgozik, elég sokan a mezőgazdaságban. A Coldiretti most éppen azzal döngeti a mellét, hogy Románia is elég szépen kaszál az olaszban kaszálgató románokból, szóval nem szép. Szerintük a lépés nagyban veszélyezteti az olasz mezőgazdaságot, és súlyos gazdasági kiesést okozhat az ágazatban.

Ebben persze igazuk van, de elég hajmeresztő az elképzelésük, miszerint a saját anyagi hasznuk érdekében figyelmen kívül kéne hagyni egy járvánnyal kapcsolatos biztonsági intézkedéseket.

Hirdetés

Romániában jelenleg minden olyan állampolgár kéthetes hatósági karanténba kerül, aki fertőzött területekről tér haza, aki pedig olyan országból érkezik, ahol van regisztrált koronafertőzés, de az illető nem járt a fertőzött zónákban, kéthetes önkéntes házi karanténba kell vonulnia.

Ludovic Orban megbízott miniszterelnök már olyat is mondott, hogy az olaszországi románok inkább ne jöjjenek most haza, ha csak nem feltétlenül szükséges, nehogy behozzák a vírust Romániába. Holott az Olaszországból most hazatérő románok éppen azért érzik feltétlenül szükségesnek az uytazást, hogy meneküljenek a fertőzött országból…

Orban szerint csak a fertőzött olasz területeken mintegy 200 ezer román dolgozik.

Románia területén szerencsére még nem regisztráltak fertőzött személyt. A Diamond Princess nevű óceánjárón megfertőződött két román állampolgárt jelenleg is Japánban ápolják.

Hirdetés