A kormánykrízis fokozódik: Cioloş ma körbeadta volna a békepipát, de senki nem nyújtotta a kezét

A kijelölt miniszterelnök tárgyalni hívta a volt kormánykoalíciót alkotó pártok elnökeit, de úgy tűnik, nem találta el, hogy a vendégek hány cukorral isszák a kávét.

Hirdetés

A korábbi nyilatkozatok alapján várható volt, hogy sem Florin Cîţu liberális elnök, sem Kelemen Hunor RMDSZ-elnök nem fog belemenni abba, hogy teljes mellszélességgel támogassa Dacian Cioloş kijelölt miniszterelnököt egy új parlamenti többség létrehozásában – nos, a szerda délutáni egyeztetést követően ez nem változott.  A szűk órát tartó megbeszélésen – melyen a kisebbségek képviselője, Varujan Pambuccian is részt vett –

gyakorlatilag semmilyen eredmény nem született.

Florin Cîţu az egyeztetést követően csak annyit mondott: Cioloş újra egyesíteni kívánja a decemberben létrejött kormánykoalíciót, de az ő álláspontja szerint

az USR-elnöknek inkább az új haverokkal – a Szociáldemokrata Párttal (PSD) és az AUR-ral – kellene próbálkoznia,

akikkel megbuktatták a kormányát. Azt is hozzátette még, a PNL csak akkor hajlandó miniszterelnök-jelöltet nevesíteni, ha parlamenti többsége lesz.

Dacian Cioloş egyébként azt mondta, pénteken ismét tárgyalni hívja Cîţut és Kelement, és ő úgy értette, a megbízott miniszterelnöknek még egyeztetnie kell egy kört a liberális párt vezérkarával. „Nem gondolkodunk más partnerekben, újra szeretnénk egyesíteni a kormánykoalíciót. Bízom benne, hogy a liberálisok felelősen döntenek” – zárta rövidre a pártelnök.

Hirdetés

Mint ismeretes, Dan Barna, az USR PLUS alelnöke délelőtt azzal állt elő, hogy pártja saját kabinetet állít össze a párt tagjaiból, ha a PNL és az RMDSZ szerda délután nem hajlandó érdemben tárgyalni velük.

Cioloşnak egyébként jövő szerdáig kell összetákolnia egy parlamenti többséget, a napokban várhatóan a szociáldemokratákkal és a Simion-féle AUR-ral is asztalhoz ül, de nagyon úgy néz ki, pártostól együtt belesétált egy olyan politikai csapdába, melyből sehogy nem lehet jól kijönni.

Hirdetés