Az elnök addig-addig mesterkedik, hogy a PSD csak nem tudja elhalasztani a választásokat

A kiscsoportos szocdemek nagyon szeretnék elvenni a tűzoltóautót Iohannistól, de ő kiscsoportosabb, és nem adja.

Hirdetés

Zajlik egy nagyon fura játék a kormány és Klaus Iohannis (kék sarok), valamint az ellenzék (PSD – piros sarok) között a választások időpontjának kitűzését illetően.

Korábban már írtunk róla, hogy mindkét fél hangzatos jelszavak mögé rejti valódi célját, ami természetesen az, hogy minél több szavazatot szerezzen meg magának a másik kárára. Iohanniszék és a PNL érdeke az, hogy a parlamenti választásokat megtartsák a rendes détumon, december 6-án, dacára a járványhelyzetnek, a PSD viszont arra számít, hogy amennyiben a választásokat elhalasztják az alkotmány által megengedett 3 hónappal a járványhelyzetet kihasználva, akkor tavaszra a PNL népszerűsége nagyot csökken – az általuk (PSD) beerőltetett 40 százalékos nyugdíjemelés vagy a gyermeknevelési támogatás megduplázásának várható visszavonása miatt –, ergo a PSD népszerűségük növekedni fog.

Klaus Iohannis ennek megfelelően most visszaküldte a parlamentbe újbóli megfontolásra a júliusban elfogadott törvényt, amely a kormány helyett a parlament hatáskörébe adná a választási dátum kitűzését, így a jelenlegi PSD-többségű törvényhozás valószínűleg elhalasztaná a cuccot.

Korábban a kék sarok már az alkotmánybíróságnál is bemószerolta a törvényt, azonban a PSD-közeli talárosok semmi kivetnivalót nem találtak benne, sőt azt is mondták, hogy a törvényhozók mandátumát (amely december 20-án lejár) is nyugodtan meg lehet hosszabbítani három hónappal.

Iohannis most tehát a másik lehetőségével is élt: visszaküldte a törvényt újbóli megfontolásra, ezzel tovább késleltetve annak életbe lépését. Ha a PSD nyomására erőltetett menetben is tárgyalják újra és szavaznak a törvényről, valószínűleg megint elvész minimum egy hét. Ezt követően Iohannis ismét jogorvoslatot kérhet az alkotmánybíróságtól az újbóli megfontolás elvetése miatt, ez megint legalább 10 napot kóstál, ha pedig az elnök kifogásait ismét alaptalannak találják a talárosok, az elnöknek van 10 nap gondolkodási ideje a törvény kihirdetése előtt.

Hirdetés

Ezzel már bőven november végén vagyunk, a kampány már rég lezajlott, el lesz verve egy csomó közpénz, ha pedig a PSD ennek ellenére is kitart a törvény életbe léptetése (és a választások elhalasztása) mellett, az Orban-kabinet még mindig hatályon kívül helyezheti azt egy időre egy sürgősségi kormányrendelettel.

Magyarul: elég kevés az esély arra, hogy a választásokat elhalasszák.

Persze, ahelyett hogy ezeken cicáznak, csinálhatnának ott fent valami értelmeset is, de az nem ez a film lenne.

Hirdetés