A képviselőházban is megy a csörte a zöld igazolást a munkahelyen is kötelező tervezet körül

A PSD máris előjött egy módosító javaslattal, amit a PNL nagyon nem támogat.

Hirdetés

Még csak körvonalazódni látszik egy lehetséges PNL–PSD koalíció, de a felek már most sem tudnak megegyezni a fontosabb dolgokban. Itt van például az a törvénytervezet, amely kötelezővé tenné a zöld igazolást a munkahelyeken is – nyilván ez az a dolog, ami a legtöbb embert foglalkoztat most az alacsony átoltottságú Romániában.

Bár a szenátus leszavazta a kezdeményezést, a döntő kamara a képviselőház lesz, így még bármi megtörténhet.

A PNL nagyon szeretné elfogadni a tervezetet, csakhogy a PSD egy olyan módosító javaslattal rukkolt elő, amitől máris megfeneklett a projekt. Ennek értelmében az oltatlanok a jogszabály elfogadása után 60 napig 20 ingyenes tesztre lennének jogosultak állami pénzből – ám ez csak az állami alkalmazottakra lenne érvényes.

Ezt viszont Cîţuék nagyon nem akarják, hiszen ez diszkriminatív lenne a magánszférában dolgozó oltatlanokra nézve, ők ugyanis saját zsebre végeztetnék a teszteket.

Azt már Nelu Tătaru PNL-s képviselő, volt egészségügy-miniszter mondta hétfőn, hogy a PNL-frakció tartózkodni fog a PSD-s módosításról szóló szavazáson, tehát máris kezdődnek a gondok a két tábor között.

Hirdetés

Azt egyébként a PNL is támogatja, hogy akik orvosi probláma miatt nem kaphatnak oltást, azok ingyenesen tesztelhessenek. Tătaru szerint a zöld igazolás kötelezővé tétele sürgető lenne, hiszen – miután a szenátus első körben leszavazta a dolgot – máris nagyon visszaesett a rövid időre fellendülő oltakozási kedv. Márpedig ha ez így marad, akkor 2022 elején számolnunk kell egy 5. járványhullámmal is.

A törvénytervezet végleges formájáról várhatón a jövő héten fog szavazni a képviselőház. Ha elfogadják, leghamarabb decembertől léphet életbe.

Hirdetés