Első körben leszavazták az oltatlanokat a munkahelyükről is kitiltó törvényt – de még nincs vége

Két szavazaton múlt, de mégsem ment át a szenátuson.

Hirdetés

Mindössze két szavazaton múlt, de végül is nem sikerült átvinni a szenátuson a védettségi igazolványt a munkahelyen is kötelezővé tévő törvénytervezetet. A kezdeményezést a PNL az USR és az RMDSZ honatyái támogatták, pár hiányzó miatt viszont a minimálisan szükséges 69 helyett csak 67 igen szavazatot kapott, miközben 60-an – a PSD és az AUR szenátorai – ellene szavaztak.

Ez persze csak az első forduló volt az oltásellenesek kriptonitjának számító tervezet történetében, a döntő kamara ugyanis a képviselőház lesz. Ott is nagy cirkuszokra lehet számítani, hiszen a szenátus szerdai ülésén is volt egy kis fesztivál. A munkát közismerten mindig a populista végén megfogó PSD-től például maga Adrian Streinu-Cercel orvosprofesszor szólalt fel, aki (a populizmus jegyében) diszkriminációt kiáltott. Igen, az az Adrian Streinu-Cercel orvosprofesszor úr, aki tavaly ilyenkor még gettóba záratta volna az idős embereket, hogy megvédje őket a vírustól – az biztos nem lett volna diszkrimináció.

Az AUR-tól Claudiu Târziu már egyenesen konteószagú baromságokat magyarázott a pulpitusról, hiszen az oltásellenesek egyik kedvenc mantrájához, a „kísérleti vakcina” kifejezéshez nyúlt (értsd: ezt mondta a szájával), és arra is sietett emlékeztetni, hogy oltottak is meghalnak a járványban. (Azt elfelejtette hozzátenni, hogy jóval kisebb arányban, de na.) Ja és diktatúrát és sztálinizmust emlegetett.

Erre jött az AUR-ból is kipenderített hisztiamazon, a fekete öves vérgyalázó, az oltatásellenesek hivatalos román hangja (aki rossz nyelvek szerint titokban már rég beoltotta magát), Diana Șoșoacă, akinek viszont éppen a hitlerizmus jutott az eszébe, hiszen szerinte csak a zsidóknak kellett annak idején okmányt felmutatniuk az élelmiszerboltokba való belépés előtt – mire ki is kapcsolták a mikrofonját.

A törvénytervezet egyébként nem finomkodik, előírja hogy az állami és a magánszféra alkalmazottai is csak zöld igazolással – oltási igazolás, a betegségen való átesést igazoló okmány, illetve friss negatív teszteredmény alapján – léphessenek be a munkahelyükre. Ennek hiányában a munkáltató 30 napra felfüggesztheti az alkalmazottat, aki ez idő alatt fizetésre sem jogosult, majd a 30 nap elteltével akár a munkaviszonyát is megszüntetheti.

Hirdetés