A kanyarban sincs a járvány vége, lassan lehet készülődni a negyedik oltásra

Közben a napi esetszám megközelítette a húszezret, s a szakértők már attól tartanak, február elején háromszor ennyi új fertőzött lesz 24 órán belül.

Hirdetés

Még be sem fejeződött az oltáskampány harmadik fázisa, Sztella Kiriakidisz, az unió egészségügyi biztosa már fel is szólította a tagállamok minisztereit, hogy készítsék elő a terepet a negyedik oltáshoz, amennyiben az esetszámok továbbra is ezt indokolják.

Az EU-biztos szerint a járvány vége egyelőre a kanyarban sincs,

nincsenek tudományos bizonyítékok arra, hogy az ötödik lesz majd az utolsó Covid-hullám. Magyarországon és Dániában egyébként januártól már felvehető a negyedik vakcinadózis is, a többi tagállamban egyelőre nincs pontos rajtdátum.

Eközben a napi esetszám 19 649-re ugrott – közülük 2430-an újrafertőződtek –, de az elvégzett tesztek száma is tovább nőt: az elmúlt 24 órában már több mint 82 ezer teszt eredményét dolgozták fel.

A pénteki közlemény ugyanakkor 49 halálesetről, 5405 kórházi kezelésre szoruló fertőzöttről és 564 súlyos betegről számol be – mindhárom szám növekedett az előző naphoz képest.

Hirdetés

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter szerint a szakértők által felvázolt legrosszabb forgatókönyv szerint

február elején már 70 ezer körüli napi esettel is számolhatunk,

s a kórházak is le lesznek terhelve ugyanúgy, mint az előző hullám csúcsidőszakában.

Azt is tudjuk már, hogy a frissen diagnosztizált esetek 75 százalékáért már a vírus omikron variánsa a felelős. A legtöbb fertőzött továbbra is az oltatlanok köréből kerül ki, a beoltottak közül pedig többnyire azok kapják el a koronavírust, akik több mint egy hónapja kaptak oltást, vagy csak egyetlen dózist adattak be.

Hirdetés