A jövő elkezdődött: drónokkal figyelik a koslatókat Kolozsváron (VIDEÓval)

Ne lepődjön meg, ha kutyasétáltatás közben egy „robotméhecske” repül el Ön felett, amely azt mondja, hogy menjen haza.

Hirdetés

Külföldön nem számít újdonságnak a pilóta nélküli repülőeszközök bevetése rendvédelmi akciók során, ez a tendencia egyre inkább tetten érhető Romániában is. Ha már egy rakás pénzt elköltöttek a beszerzésükre, legalább hasznát is veszik a Kolozsváron vásárolt drónoknak: most éppen a koronavírus-járvány elleni harcban segítenek a hatóságoknak.

A kormányhivatal tájékoztatása szerint a covid-19 terjedésének megfékezése érdekében a rendőrök ezentúl drónokkal is felügyelik a katonai rendeletek betartását Kolozsvár metropolisz-övezetében. Nemcsak az intézményes karanténban, illetve házi elkülönítésben lévőket fogják megfigyelni, hanem azokat is, akik a parkokban és egyéb szabadidős helyszíneken töltik az időt ahelyett, hogy otthon ülnének. Figyelemmel követik továbbá a szupermarketek és a piacok parkolóinak zsúfoltságát is. A fotókat és videófelvételeket a rendőrség dolgozza fel és tárolja, nem sértenek vele személyiségi jogokat.

A drónok alkalmasak hangüzenetek közvetítésére is, így a rendőrautók hangszóróiból szóló üzenetek ezentúl a drónokból is szólni fognak, írja a prefektusi hivatal. Reméljük, hogy nem a himnuszra gondolnak, mert az nagyon furcsa lenne.

Hirdetés