A jövő elkezdődött: drónokkal figyelik a koslatókat Kolozsváron (VIDEÓval)

Ne lepődjön meg, ha kutyasétáltatás közben egy „robotméhecske” repül el Ön felett, amely azt mondja, hogy menjen haza.

Hirdetés

Külföldön nem számít újdonságnak a pilóta nélküli repülőeszközök bevetése rendvédelmi akciók során, ez a tendencia egyre inkább tetten érhető Romániában is. Ha már egy rakás pénzt elköltöttek a beszerzésükre, legalább hasznát is veszik a Kolozsváron vásárolt drónoknak: most éppen a koronavírus-járvány elleni harcban segítenek a hatóságoknak.

Plan de măsuri pentru supravegherea prin fotografiere și videofilmare aeriana cu ajutorul aeronavelor fără pilot

Comunicat de presă, 09.04.2020✅ Plan de măsuri pentru supravegherea prin fotografiere și videofilmare aeriana cu ajutorul aeronavelor fără pilot🔴 Având în vedere contextul epidemiologic actual, precum și necesitatea unei monitorizări cât mai stricte a respectării măsurilor impuse de autorități pentru împiedicarea răspândirii COVID-19, Instituția Prefectului – Județul Cluj, în parteneriat cu Inspectoratul de Poliție Județean Cluj, anunță implementarea unui Plan de măsuri pentru supravegherea prin fotografiere și videofilmare aeriană a Zonei Metropolitane Cluj, cu ajutorul aeronavelor fără pilot (dronelor). 🔴 Se vor urmări, în principal, următoarele aspecte: ➡️ Verificarea respectării dispozițiilor referitoare la condițiile de părăsire a domiciliului, carantină și izolare la domiciliu;➡️ Obținerea de date referitoare la aglomerări de persoane în zone importante ale municipiului Cluj-Napoca (parcuri, zone de agrement, piețe agroalimentare, intrări sau parcări ale supermarket-urilor);➡️ Dimensionarea corespunzătoare a efectivelor angrenate în misiuni de menținere a ordinii publice;➡️ Prezența activă în teren și asigurarea vizibilității poliției și a celorlalte instituții de aplicare a legii, în vederea creșterii sentimentului de siguranță al cetățenilor.🔴 Popularizarea unor astfel de metode de verificare și acțiune folosind tehnologia avansată are scopul de a transmite populației un mesaj ferm de descurajare a nerespectării dispozițiilor cuprinse în ordonanțele militare, pentru prevenirea răspândirii COVID-19 și pentru combaterea ilegalităților de orice fel. 🔴 Totodată, prin intermediul acestui sistem de supraveghere se transmit și mesajele audio de informare, care în prezent sunt difuzate din autospeciale poliției.🔴 Locațiile de acțiune vor fi stabilite zilnic, în funcție de mai mulți indicatori specifici, pentru a permite o acoperire cât mai fidelă a teritoriului selectat. 🔴 La acțiuni vor participa polițiști din cadrul Poliției Municipiului Cluj-Napoca și ai Serviciului Criminalistic, polițiști locali, jandarmi și personal MAPN, sprijiniți de un specialist civil, care va gestiona activitățile de fotografiere, videofilmare și de transmitere a acestor date la sol. Aspectele de interes operativ vor fi transmise Dispeceratului Poliției Municipiului Cluj-Napoca pe canalele stabilite.🔴 Toate înregistrările foto-video efectuate cu ocazia acțiunilor descrise în prezentul plan sunt proprietatea Inspectoratului de Poliție Județean Cluj și nu sunt destinate publicității, iar imaginile surprinse vor fi prelucrate și stocate cu respectarea prevederilor legale referitoare la protecția datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date.

Hirdetés

Közzétette: Instituția Prefectului – Județul Cluj – 2020. április 9., csütörtök

A kormányhivatal tájékoztatása szerint a covid-19 terjedésének megfékezése érdekében a rendőrök ezentúl drónokkal is felügyelik a katonai rendeletek betartását Kolozsvár metropolisz-övezetében. Nemcsak az intézményes karanténban, illetve házi elkülönítésben lévőket fogják megfigyelni, hanem azokat is, akik a parkokban és egyéb szabadidős helyszíneken töltik az időt ahelyett, hogy otthon ülnének. Figyelemmel követik továbbá a szupermarketek és a piacok parkolóinak zsúfoltságát is. A fotókat és videófelvételeket a rendőrség dolgozza fel és tárolja, nem sértenek vele személyiségi jogokat.

A drónok alkalmasak hangüzenetek közvetítésére is, így a rendőrautók hangszóróiból szóló üzenetek ezentúl a drónokból is szólni fognak, írja a prefektusi hivatal. Reméljük, hogy nem a himnuszra gondolnak, mert az nagyon furcsa lenne.

Hirdetés