A Johnson & Johnson oltásával kapcsolatban is kételyek merültek fel, pont amikor kapunk belőle egy rakást

Amerikában 6 beoltottnál lépett fel trombózis, így a szer használatának felfüggesztését javasolták.

Hirdetés

Szerdán megérkezik az első 60 ezer adag Romániába a Johnson & Johnson vakcinájából, azonban a jelek szerint máris felfüggesztik a „bevetését”, miután az amerikai egészségügyi hatóságok is a szer felfüggesztését javasolták.

Amerikában eddig mintegy 7 millió embert oltottak be az egydózisú vakcinával,

közülük 6 nőnél azonban vérrögképződési problémák léptek fel

(tehát ugyanaz a gond, mint ami korábban az AstraZenecával kapcsolatban is felmerült).

Bár ez a 6 eset csak körülbelül 0,00008 százaléka a beoltott embertömegnek, az amerikai illetékesek mégis inkább kivizsgálják az ügyet.

Valeriu Gheorghiță, a romániai oltáskampány koordinátora kedden elmondta, hogy

mi sem fogjuk használni a Johnson & Johnson vakcináját, amíg az Európai Gyógyszerügynökségtől egyértelmű útmutatást nem érkezik.

A gyógyszerügynökség illetékesei már ma este összeültek tanácskozni, és a héten elvileg mindenképpen döntést hoznak arról, hogy elmarasztalják, avagy támogatják az új oltástípus használatát a kockázatokat figyelembe véve.

Ha a szer zöld utat kap, nálunk először a börtönökben fogják bevetni – az oltásra jelentkező fogvatartottakat a tervek szerint a börtönök saját egészségügyi létesítményeiben immunizálják majd.

Hirdetés

Gheorghiță azt mondta, hogy van kapacitásunk a tárolásra, így a mostani késedelem nem jelent gondot.

A korábbi tervek szerint

a vidéki településekre kiküldött mobil oltóegységek is ezzel az új, egydózisú szerrel dolgoznának.

Ezzel kapcsolatban az oltás koordinátora elmondta, ha a Johnson & Johnson ki is esik a pikszisből, ez nem feltétlenül jelenti, hogy az oltási folyamatban késedelem áll be, hiszen más oltástípusokat is alkalmazhatnak mind a börtönökben, mind pedig vidéken.

A szerdai 60 ezer után a hónap végén további 103 200, majd májusban 518 400, júniusban pedig 1 661 400 dózis érkezik Romániába a Johnson & Johnson termékéből.

Kérdés, hogy fel tudjuk-e őket használni.

Hirdetés