A járvány miatt elhalasztják a világ legnagyobb sporteseményét, az olimpiát is

A szervezők sokáig kitartottak az eredeti időpont mellett, de be kellett látniuk: a helyzet súlyosabb, mint gondolták.

Hirdetés

Utolsóként a nagy sportszövetségek közül a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) is megadta magát a koronavírusnak, és bejelentette: elhalasztják a nyári tokiói olimpiát.

Abe Sinzo japán miniszterelnök és Thomas Bach NOB-elnöke közös bejelentése szerint

legkésőbb egy éven belül, vagyis 2021 nyarán megrendezik az ötkarikás játékokat.

Bár a japán szervezők és az olimpiai bizottság sokáig kitartott amellett, hogy a járvány lecsengése esetén az eredeti időpontban (július 24. és augusztus 9. között) megrendezik az olimpiát, és csak április 19-re ígért végleges döntést, kedden mégis a halasztás mellett döntött.

Beismerni ugyan sosem fogják, de alighanem a nagy sportnemzetek nyomása előtt hajoltak meg,

ugyanis hétfőn Kanada, majd Ausztrália, kedden pedig az Egyesült Államok és Új-Zéland is jelezte, hogy az eredeti időpontban nem vesz részt az ötkarikás játékokon. Ami pedig olyan mértékű presztízs- és persze anyagi veszteséget jelentett volna, amit a NOB nem mert bevállalni.

Japánban egyébként hivatalosan nincs koronavírus-járvány, a 126 milliós országban alig több mint ezer fertőzött van, de az iskolák például már március eleje óta zárva vannak.

Az ország azonban hiába áll készen az olimpiára, ha a többi ország nem, hiszen sportolóik nem edzhetnek normális körülmények között és a tavaszi kvalifikációs versenyek egész során halasztották már el világszerte.

Eddig csupán az olimpiai kvóták 57 százalékát osztották ki, a többiről döntő versenyeknek viszont még új időpontja sincs.

Hirdetés

Romániából eddig 12 sportág (asztalitenisz, atlétika, birkózás, evezés, 3×3-as kosárlabda, kajak-kenu, kerékpározás, labdarúgás, ökölvívás, sportlövészet, torna, úszás) 59 versenyzője vívta ki a tokiói szereplés jogát.

A mostani halasztás a jövő évi versenynaptárat is felborítja majd, az úszók és atléták világbajnokságát szinte biztosan nem rendezik meg olimpiai évben.

Korábban itt írtunk arról, hogy az UEFA jövőre halasztotta az labdarúgó Európa-bajnokságot.

A modern olimpiák során halasztásra korábban sosem volt példa, csupán a két világháború alatti olimpiák (1916, 1940, 1944) maradtak el. Az 1940-es nyári és téli játékok helyszíne szintén Japánban, Tokióban, illetve Szapporóban lett volna.

Hirdetés