A hírek szerint most már tényleg eladó lesz Erdély fővárosának egyik gyöngyszeme…

… tessék vigyázni az egzotikus utazássokkal, súlyos maláriát lehet beszerezni… és Brassó egyik alpolgármestere ráküldte a DNA-t Brassó másik alpolgármesterére.

Hirdetés

A hírek szerint most már tényleg eladó lesz Erdély fővárosának egyik gyöngyszeme

Erdély fővárosa Kolozsvár. Az a bizonyos gyöngyszem pedig a város főterének egyik sarkán düledező, hajdan hírneves New York (később Continental vagy Konti) szálló. A patinás szállodának kanyargós története van, ám végül egy bizonyos Ioan Bene nevű üzletember tulajdonába került. Aki, nos, merész tervekkel vágott neki a dolognak: azt tervezte, hogy ötcsillagos szállodává alakítja. Ám aztán egy vesztegetési ügyben börtönbüntetésre ítélték, s meg is lépett az országból. A szálloda pedig omladozott-düledezett, szórta a vakolatot az arra járók fejére. Egy adott pillanatban picit tatarozták a homlokzatát, mert már a Nap is szégyellte magát, ha rásütött a romra. Emil Boc multikulti polgármester közben bejelentette: ahogy tisztázódnak az épület körüli zűrös ügyek, a város élni kíván elővásárlási jogával.

Az igazságszolgáltatás lassú kerekei szépen őrölték a magukét. És a helyi sajtó a minap megírta, hogy elhárult az utolsó akadály: a kolozsvári fellebbviteli bíróság ítélkezett egy fontos ügyben. Bene úr és társai még a tavaly fellebbeztek azon ítélet ellen, miszerint induljon csődeljárás az általuk irányított cég ellen. És ezt a fellebbezést most a tisztelt bírák visszautasították. Az ítélet végleges. Tehát ismét piacra dobható a New York. Ami azt jelenti (mivel az épület műemlék), hogy először jöhet a művelődési minisztérium, majd sorban a megyei tanács és a polgármesteri hivatal. Ha egyik intézmény sem kíván élni az elővásárlási joggal, akkor a szálloda bárki által megvásárolható. Már akinek van ilyesmire pár millió eurója.

Tessék vigyázni az egzotikus utazássokkal, súlyos maláriát lehet beszerezni!

Az átlagember általában olvasmányélményként találkozik olyan egzotikus betegségekkel, mint például a malária. Tudjuk, az Anopheles szúnyog szúrása során kerül az ember szervezetébe a Plasmodium nembe tartozó parazitafajok valamelyike. Azt is tudjuk (szintén olvasmányélményekből), hogy annak idején kininnel gyógyították, ahogy lehetett. És azt is tudjuk, hogy a malária bolygónk bizonyos részein népbetegségnek számít, vagyis igen gyakori.

Na de mióta egyre terjed egy másik „népbetegség”,a turizmus, sok átlagember is eljut olyan tájakra, ahol bizony könnyen találkozhat a maláriával.

Az utóbbi egy hónapban szomorú módon alakult a hazai maláriás megbetegedések statisztikája. Januárban összesen négy ember került kórházba (a bukaresti járványkórházról van szó) súlyos maláriás megbetegedéssel. Egyikük, egy 57 éves férfi nemrég bele is halt. A másik maláriás halálesetet Kolozsvárról jelentették: egy 47 éves nőt (Alin Tișe megyei tanácselnök volt feleségét) holtan találtak a lakásán. Amint a boncolásnál kiderült, a halál oka malária volt.

Tehát: alaposan tervezze meg a trópusi utazásait, kedves Olvasó! Érdemes előtte elbeszélgetni egy orvossal, ugyanis régiótól függően más és más megelőzési, védekezési lehetőségek állnak rendelkezésre. Csak élni kell velük.

Brassó egyik alpolgármestere ráküldte a DNA-t Brassó másik alpolgármesterére

Hirdetés

Első ránézésre abszurdnak tűnik a dolog. Na de: Brassó egyik alpolgármestere PNL-s, a másik USR-s. És tudjuk, szuperválasztási év van Romániában. És akkor szuperválasztási harcok is vannak.

A hírt maga az USR-s alpolgármester asszony, bizonyos Flavia Boghiu közölte a Facebook-on. Hogy igen, Brassó PNL-s alpolgármestere, bizonyos Sebastian Rusu feljelentést tett ellene (nem is az elsőt). Mert állítása szerint az USR-s alpolgármester asszony 2021-ben törvénytelenül engedélyezte egy egyesületnek, hogy használják a volt Underground Múzeum katakombáit.

Nos, az USR-s polgármester asszony arról ír bejegyzésében, hogy a DNA ezúttal szépen behívta az irodába, ahol közölték vele, hogy gyanúsított lett az ügyben. Tehát elindul ellene az eljárás. A hölgy ártatlannak vallja magát, viszont kijelenti, hogy amennyiben az ügy bíróságra kerül, lemond az alpolgármesteri tisztségről.

Hát igen, izgalmas ez a szuperválasztási év Romániában.

Hirdetés