Emil Boc egyszer és mindenkorra véget vetne a kolozsvári New York szálló szomorú történetének

A polgármesteri hivatal megvásárolná a jobb sorsra érdemes főtéri épületet. Lássuk, mi lesz belőle.

Hirdetés

Majdnem pontosan egy évvel ezelőtt kürtölte szét a helyi sajtó, hogy eladóvá vált Kolozsvár egyik emblematikus épülete, a Continental – korábban New York – szálló, de a befektetők nem igazán verekedtek össze érte, most viszont van egy új fejlemény a jobb sorsra érdemes ingatlan ügyében.

Emil Boc ugyanis bejelentette,

a polgármesteri hivatal élni kíván az elővásárlási jogával és rátenné a kezét a főtéri épületre,

csak még azt nem tudják, hogy milyen formában. „A városháza nyilván nem tud megvásárolni minden áruba bocsátott, műemléknek számító épületet Kolozsváron, erre nem lenne pénzünk, ezért úgy döntöttünk, hogy a Continental-szállóra koncentrálunk, prioritásként kezeljük az ügyet” – foglalta össze a lényeget a kincses város polgármestere.

Ioan Bene üzletember 2013-ban vásárolta meg a 105 szobával és 80 fürdőszobával rendelkező, akkor már üresen, romos állapotban álló épületet. Azt tervezte, hogy ötcsillagos szállodává alakítja, de aztán egy vesztegetési ügyben börtönbüntetésre ítélték, s meg is lépett az országból.

A bűnvádi eljárás miatt az üzletember sokáig el sem tudta adni az épületet, igaz korábban, 2016–2017 között, miután egy vakolatdarab egy nő fejére pottyant, kénytelen volt legalább kívülről felújíttatni. Az 1894-ben épült és 1895-ben átadott, eklektikus stílusú épületben kezdetben szálloda működött, a kávéháza a város irodalmi életének a legfontosabb színhelye volt.

A világháború után egy ideig diákszállónak használták, 1960 után ismét szállodaként üzemelt.

Hirdetés

A rendszerváltás után eladóvá vált, és 2005-ig kellett várni, míg kezet tett rá az Ardeleana nevű cég, amely aztán csődbe jutott. Ekkor lépett be a képbe Ioan Bene üzletember, aki 5 millió eurót fizetett az ingatlanért.

Mint ismeretes, idén nyáron a Sapientia Alapítvány megvásárolta a ma már csak Melodyként emlegetett egykori Központi Szállót Kolozsváron, de akkor a kolozsvári városháza nem kívánt élni az elővásárlási jogával.

Hirdetés