A határsértő bevándorlók arra panaszkodnak, hogy a román határőrök verik őket

Állítólag külön erre szakosodott kommandók is vannak.

Hirdetés

Erőszakosak a román határrendészek azokkal a közel-keleti vagy afrikai migránsokkal, akik illegálisan próbálnak bejutni az országba – állítják szerbiai jogvédő szervezetek.

A most nyilvánosságra került hírek szerint még augusztusban hat szíriai és egy egyiptomi bevándorló érkezett Belgrádba, és azt állították: a román határrendészek erőszakosan kitoloncolták őket Románia területéről, de előtte még alaposan el is verték őket.

Állításuk szerint éppen a zöldhatáron át próbáltak átszökni Szerbiából Románia területére, amikor a hőkamerákkal felszerelt román határőrök rájuk bukkantak.

Ekkor feketébe öltözött férfiak fogták őket körbe – egyiküknek egy ostor volt a kezükben.

A fekete egyenruhások nekik estek, és elkezdték verni őket, állítólag egyiküknek majdnem kiverték a szemét.

Elmondásuk szerint korábban már a magyar határőrök is megverték őket, de ők „csak” gumibotot használtak, az ostor román sajátosság.

Azt is állították, hogy egyik, amputált lábú társukat a saját mankóival verték.

Hasonló beszámolók érkeztek egy másik csoport tagjaitól is.

Az ezzel foglalkozó szerb civil szervezetek az összegyűjtött vallomások alapján azt állítják: a román határőrök – de más, a migránsútvonalakon fekvő országok határőrizeti egységei is – kirívóan erőszakosak a migránsokkal.

Hirdetés

Az egyik szervezet szerint a román hatóságok napi ötven, egy másik szerint heti 400-600 migránst toloncolnak vissza Szerbiába.

A civil szervezetek szerint a határőrök gumibottal, kábellel verik a határsértőket, de használtak már elektrosokkolót is velük szemben, egy migránsnak pedig a ruháját is felgyújtották.

Emellett figyelmeztető lövéseket is leadnak a levegőbe, hogy elriasszák őket.

Az érintettek szerint külön kommandók vadásznak rájuk, amelyek tagjai fekete egyenruhát viselnek, valamint csuklyát, hogy ne legyenek felismerhetőek.

A román határrendészet természetesen cáfolja az ellene felhozott vádakat, mint mondják, a határrendészek határsértőkkel szembeni eljárásainak tiszteletben kell tartaniuk a nemzeti és a nemzetközi jogot, valamint az emberi jogokat.

A hatóságok szerint az év első hét hónapjában 1823 Romániába tartó határsértőt tartóztattak fel a szerb-román határon.

A civil szervezetek szerint a határsértőket törvénytelenül toloncolják ki.

Románia ugyanakkor olyan megállapodást kötött korábban Szerbiával, amely értelmében a szerb-román határon feltartóztatott határsértőket átadják a szerb hatóságoknak.

Hirdetés