A fogyasztóvédelem vezetője szerint a román turizmus olyan, mint amikor egy 18 éves szőke helyett egy 82 éves fogatlan öregasszony jön el a vakrandira

Nem kímélte a romániai idegenforgalom képviselőit Horia Constantinescu.

Hirdetés

Alaposan leszedte a keresztvizet a romániai idegenforgalomról Horia Constantinescu, az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) elnöke.

A főfogyasztóvédő annak kapcsán szólalt meg, hogy többen a szemére hányták: azzal, hogy az általa vezetett hatóság a nyilvánosság elé tárja, milyen visszaéléseket tapasztal a vendéglátóhelyek ellenőrzésekor, elriasztja a turistákat a romániai idegenforgalmi célpontokról.

Egyes vádak egyenesen arról szólnak, hogy lejáratják a romániai turizmust.

Constantinescu azonban határozottan nem így látja.

Szerinte a romániai turizmus hanyatlóban van, fogyasztóvédelem ide vagy oda.

Ennek egyik oka az, hogy a vendéglátósok jelentős része úgy próbál nyereségre szert tenni, hogy átveri az ügyfeleket.

Példaként azt hozta fel, hogy

a turisták már eleve rossz élményekkel szembesülnek, amikor a kétes tisztaságú vonatokról leszállnak a kétes tisztaságú állomásokon.

Hirdetés

Majd ezt tetézi, hogy a taxisok nem kapcsolják be a taxiórát, hanem a hasukra ütve, a csomagok becsült súlya alapján állapítják meg a viteldíjat.

Amikor megérkezik a szállodába, amelyet úgy hirdettek meg, hogy csupán öt méterre van a tengerparttól, azzal szembesül, hogy jóval nagyobb a távolság – márpedig ez megtévesztésnek minősül.

Majd a vendéglőben szerencsésnek mondhatja magát, ha nem néhány hónapja, sőt akár néhány éve lejárt alapanyagokból készült ételt tesznek elé.

Vagyis a romániai idegenforgalom pocsék állapotban van.

Ennek illusztrálására sajátos hasonlatot hozott fel: olyan ez, mint amikor egy vakrandi előtt a telefonban a másik fél úgy mutatkozik be, hogy 18 éves, hosszú lábú széke, a randira azonban már a 82 éves, fogatlan dédnagymamája megy el, és azzal mentegetőzik, hogy akivel a férfi telefonon beszélt, nem tudott eljönni.

Éppen ezért Constantinescu azt mondja: a fogyasztóvédők ellenőrzései és az eredmények nyilvánosságra hozatala éppen azt az üzenetet hordozza, hogy a helyzet rossz ugyan, de a hatóság mindent megtesz annak érdekében, hogy megtisztítsa a trükköző vendéglátósoktól azokat az üdülőhelyeket, ahonnan éppen a vendégeiket átverő szállodások és vendéglősök üldözték el a turistákat.

Hirdetés