Tonnaszámra álltak az évek óta lejárt szavatosságú húsok a román tengerpart legnépszerűbb üdülőtelepén

Ilyen szintű szabálytalanságot még nem látott a fogyasztóvédelem.

Hirdetés

Tetemes mennyiségű, gyakran használt alapanyagokat, többek között 2-3 éve lejárt húst, 3-4 éve lejárt fűszereket és savanyúságot foglalt le a fogyasztóvédelem a román tengerpart legnépszerűbb üdülőtelepén, Costineşti-en. A hatóságok akciójának célpontja egyetlen gazdasági szereplő volt, melyről az a füles érkezett, hogy a település több pontján is lejárt élelmiszereket helyezett forgalomba.

Még soha nem találkozott ilyen szintű szabálytalansággal – ismerte el a fogyasztóvédelem főnöke, Horia Constantinescu. A fogyasztóvédelemnek nincsenek megfelelő eszközei a több tonna hús lefoglalására és megsemmisítésére, így a feladatot egy erre szakosodott cég végzi majd el.

Feltehetően nem ez az egyetlen lejárt élelmiszereket kínáló helyi vállalkozás, az egyik fogyasztóvédelmi egyesület becslése több tíz, de akár több száz hasonló hely működhet. Adja magát a kérdés: hol voltak a fogyasztóvédő ellenőrök az évek alatt, amíg a kereskedelmi társaság felgyűjtötte a több tonna lejárt élelmiszert? És miért kell Bukarestből küldeni fogyasztóvédőket, hogy Konstanca megyében rendet rakjanak?

A hétvégi fogyasztóvédelmi ellenőrzés egyébként nem ment zökkenőmentesen Costinești-en, a felügyelőket nem fogadták tárt karokkal a szóban forgó cég székhelyén. Kiderült, hogy az elmúlt években több büntetést is kiszabtak az egész települést ellátó cégre, de mindeddig nem sikerült bejutni a székhelyére – egy házkutatási engedély és a maszkos rendőrök beavatkozása nélkül most sem ment volna.

Hirdetés

Costineşti a román tengerpart legfelkapottabb helye, idén mintegy negyvenezren nyaraltak a más üdülőtelepekhez képest megfizethetőbb árairól híres telepen.

Hirdetés