A Dragnea-mentő Iordache kinevezése összeugrasztotta a PNL-t az USR-vel, a PSD meg röhög a markába

Már abban sem tudnak megegyezni, ki támadja meg a döntést az alkotmánybíróságon…

Hirdetés

Mi is megírtuk, hogy kedden a parlament két házának együttes szavazásán a hírhedt 13-as sürgősségi kormányrendelet (Liviu Dragnea utolsó mentsvára, amely végül is – szerencsére – ledőlt) szerzője, Florin Iordache lett a Törvényhozási Tanács elnöke. Az összesen 240 jelenlévő szenátor és képviselő közül 185 adta voksát Iordachéra, ezzel párhuzamosan 174 támogató szavazattal az USR-s George-Edward Dircă került a Törvényhozási Tanács keretében működő jogszabály-nyilvántartási és dokumentációs szakosztály elnöki székébe.

A gond csak az, hogy a jelen lévő honatyák számát figyelembe véve

nemcsak a PSD–ALDE–Pro Románia tengely szavazott Iordachéra, hanem 17 szavazatot a PNL vagy az USR embereitől is kapott a srác a titkos szavazáson.

A „titkos szavazásban” pedig a hangsúly a „titkoson” van, így elindult a találgatás, kik az árulók, hiszen a liberálisok és az USR-sek is a másik jelöltet, Augustin Zegreant, az alkotmánybíróság volt elnökét támogatták hivatalosan (ám ő végül csak 41 szavazatot kapott), akinek a a szakmai élete messze nem olyan ellentmondásos, mint Iordchéé.

Közben PSD-s források – talán éppen a megtévesztés, és uszítás szándékával – jól megkavarták a haramiatokányt, amikor odanyilatkozták a Digi24-nek, hogy

létezett egy titkos PSD-USR megállapodás,

miszerint az USR-sek (egy része) Iordachét támogatja, cserébe a PSD-sek masszívan beállnak az USR-s jelölt, George Dircă mögé (aki valóban nem nyerhette volna el a mandátumát, ha nem támogatják a szocdemek).

Azóta a következők történtek:

  • A PNL képviselőházi elnöke, Florin Roman burkoltan leszarházizta az USR-t, és azt is mondta, komolyan gondolkodnak rajta, hogy az előzetes tervekkel ellentétben mégsem lépnek kormánykoalícióra Dan Barna pártjával a parlamenti választások után.
  • Az USR képviselője, Ionuț Moșteanu azt mondta, hogy a liberálisok hazugok, és látszik, hogy elkezdték a kampányt, mert hazudnak.
  • A PSD-s képviselő-frakció elnöke, Alfred Simonis öntött még egy kis olajat a tűzre, amikor azt mondta, hogy PNL-sek és USR-sek egyaránt szavaztak Florin Iordachéra.
  • Az USR bejelentette, hogy megtámadja az alkotmánybíróságon Iordache kinevezését (egyúttal saját emberük, Dircă kinevezését is), mert ehhez a szavazáson parlamenti többségre (50% + 1), azaz 233 szavazatra lett volna szükség, Iordache meg ugye csak 185-öt kapott, mert sokan nem mentek el a szavazásra.
  • A PNL-sek azt mondták: nem-nem-nem, majd ők támadják meg az alkotmánybíróságon a cuccot, mert az USR-seknek úgysincs ehhez elég aláírásuk.
  • Az USR-sek azt mondták: ???, nem is kell aláírásokat gyűjteni ehhez, egyénileg is meg lehet támadni.

Szóval van baj elég.

Amúgy a PSD-USR titkos alku ellen szól a tény, hogy Dan Barna USR-elnök Iordache kinevezése után szinte azonnal durván kifakadt a döntés ellen – de persze a politika rusnya állat, mit lehet tudni, mi van a háttérben –, egy USR-s szenátor pedig máris benyújtott egy törvénytervezetet amely Iordache életre szóló mandátumát legalább 5 évre maximalizálná, hogy mégse legyen olyan jó a srácnak.

Hirdetés

USR-s források azt is rebesgetik, hogy

George-Edward Dircă saját szakállra kötött valamiféle megállapodást a PSD-vel,

hogy megnyerje az álommelót.

Iordache ellenjelölte, Augustin Zegrean egyébként alkotmánybírósági tapasztalataira hivatkozva azt mondta: bárki is támadja meg Iordache kinevezését,

a taláros testület valószínűleg helyt ad a kifogásnak,

hiszen volt már példa hasonló esetre.

Szóval nem lehet tudni mi lesz, de az biztos. És az is, hogy beindult a kampány, szóval nehéz hónap elé nézünk (a választások elvileg december 6-án lesznek).

Hirdetés