Románia: életre szóló jogi funkciót kap az ember, aki Btk.-módosítással próbálta kisimlizni Dragneát a börtönből

Florin Iordache nem került fel a PSD parlamenti jelöltlistájára, de párttársai kárpótolták. ¯\_(ツ)_/¯

Hirdetés

A parlament kedden megszavazta: Florin Iordache lett a Törvényhozási Tanács elnöke.

Várjunk csak! Az a Florin Iordache, aki 2017-ben igazságügy-miniszterként a gazdája főnöke, Liviu Dragnea egykori PSD-elnök parancsára minden követ megmozgatott, hogy úgy módosítsa a Büntető törvénykönyvet, hogy az éppen Dragneának kedvezzen, és így megússza a börtönt (Dragnea)?

Bizony ám!

Emlékeznek a hírhedt 13-as sürgősségi kormányrendeletre, amelyet éppen úgy írtak meg, hogy az Dragnea korrupciós ügyében felmentést jelentsen (épp csak azt nem írták bele, hogy ötvenes, bajuszos pártelnökök nem kerülhetnek dutyiba)?

Azt éppen ő, Florin Iordache komponálta, ezzel hatalmas közfelháborodást váltva ki.

Emlékeznek a 2017 elején dúló hatalmas kormányellenes tüntetéshullámra (#rezist)?

Az a nagy patália éppen emiatt volt, Iordache le is mondott (kénytelen volt) emiatt, a 13-as sürgősségi rendelt pedig megbukott.

Nos, ellenjelöltjét, az alkotmánybíróság volt elnökét, Augustin Zegreant legyőzve most ő, Florin Iordache lett a parlament Törvényhozási Tanácsának elnöke, amely havi 12 ezer lejes fizuval jár, ráadásul ez a tisztség a hatályos törvények értelmében életre szóló, leváltani sem lehet a srácot haláláig.

Hirdetés

Iordachét természetesen párttársai, a szocdemek (PSD) szavazták be a bombabiztos pozícióba.

Netán afféle kárpótlás gyanánt szavazták be párttársai a bombabiztos, zsíros pozícióba?

Természetesen, hiszen a párt (még mindig a PSD) levagdosta a parlamenti listáiról a vitatott neveket, többek között a Iordachéét is, de mégsem hagyhatták kenyér nélkül a régi motorost, mert a politika egy nyálkás, rusnya állat.

Az USR – melynek elnöke, Dan Barna nagyon felháborodott Iordache kinevezésén – szenátora, Florina Presadă minden esetre sürgősségi eljárásban máris a képviselőház elé bocsátott egy törvénytervezetet, amely 5 évben maximalizálná a Törvényhozási Tanács elnökének mandátumát.

De ha be is jön, Iordachénak így is lesz még öt jó éve.

Hirdetés