A DIICOT csapott le egy Brassó megyei esztenára egy rabszolgasorban tartott gyerek miatt – szerdai hírmix

Tömegesen kerültek kórházba mérgezéses tünetekkel Temesváron. Ezt a terméket ne vegye a Lidlben!

Hirdetés

Tömeges mérgezés gyanújával vizsgálódnak Temesváron

Mérgezési tünetekkel szállítottak kórházba több tucatnyi diákot Temesváron, miután intenzív alhasi görcsök és hasmenés jelentkezett náluk – derült ki szerda reggel. A bánsági nagyvárosban a C. D. Loga Nemzeti Gimnázium diákjai közül többen még keddről szerdára virradólag bekerültek a városi sürgősségre, rajtuk kívül pedig ugyanilyen tüneteket mutatott három tanár is, akiket a Temesvári Megyei Kórházban láttak el.

A szerdai nap folyamán újabb 18 diák szorult sürgősségi ellátásra, közülük többet hazaengedtek, mivel állapotuk stabilizálódott. A többiek sajnos még mindig kórházban vannak, a tömeges mérgezésre utaló jelek azonban aggasztóak. Arról is tudomásunk van, hogy más diákok és tanárok is észleltek magukon ilyen tüneteket, de nem mindenki ment kórházba miattuk, az eset pedig 30-nál több embert érint.

A Temes megyei egészségügyi igazgatóság vizsgálódik már az ügyben, azonban az eset érthetetlennek tűnik első körben, hiszen az iskolának nincsen étkezdéje, nem használtak semmilyen vegyszert a kártevők kiirtására sem az elmúlt időszakban, és nem csatlakozik földgázhálózathoz sem az iskola épülete. A toxikológiai laboratórium vízmintákat is vett a helyszínen, az ivóvíz-automatát üzemen kívül helyezték és járványügyi vizsgálatot is elrendeltek – a megbetegedés forrását eddig még nem sikerült azonosítani.

DIICOT-razzia egy Brassó megyei esztenánál

A mioritikus hazában rabszolgamunkára kényszerítés és kiskorúak ellen elkövetett agresszió ügyében csapott le a DIICOT egy Brassó megyei esztenánál. A brassói Szervezett Bűnözés Elleni Osztály rendőrei a DIICOT-tal együtt kezdtek el vizsgálódni az ügyben, miután a tudomásukra jutott, hogy a juhkarám mellett tartottak fogva egy kiskorú gyermeket.

Három személy beidézése után derült ki, hogy 2018 és 2022 között a gyereket kemény fizikai munkára kényszerítette az esztena tulajdonosa, a Ungra (Szászugra) község alpolgármestere, jogi források szerint pedig a helyi PSD alelnöke.

A nyomozók szerint az áldozatot többször bántalmazták, a birkanyájban felállított ketrecben tartották, minimális higiéniai feltételek nélkül, állandó szolgaságban.

Vigyázzunk ezzel a Lidl-es termékkel: újból bevonták a forgalomból

Tagadhatatlan: sokan szeretnek vásárolni a Lidlben, hiszen hozzáférhető és megfizethető. Sajnos az üzletlánccal korábban is akadtak gondok, most pedig szalmonella-fertőzés gyanújával vonnak be egy terméket a forgalomból.

Hirdetés

A Culinea Chicken Nuggets csirkehúsból készült, fagyasztott termékről van szó – sajnos ugyanebből a termékből már egy hónappal ezelőtt is vissza kellett vonniuk egy tételt, ugyanezzel a fertőzésgyanúval. A visszahívási döntést a gyártó hozta meg, amely kivonja a forgalomból az ED06.02.2024 049502204849 tételszámú, 06.02.2025 lejárati idejű termékeket.

A szalmonella súlyos gyomor-bélrendszeri megbetegedést okozhat, bizonyos embereknél (pl. fiatalok, idősek, terhesek, immunhiányosok) pedig súlyos tüneteket. A vásárlóknak semmilyen körülmények között nem szabad az érintett terméket elfogyasztaniuk, ezért az minden üzletben visszaváltható, és az árat blokk nélkül is visszatérítik helyben. A visszahívás csak erre a termékre – Romániában a teljes neve: Culinea  Nuggets cu pui 500 g – vonatkozik, a Lidl által forgalmazott egyéb termékek, beleértve az azonos gyártótól származó termékeket is, nem érintettek.

 

 

 

Hirdetés