A CIA szerint Romániában az egyik legmagasabb a halálozási arány a világon

Egyre elkeserítőbb a demográfiai helyzet az országban, és ez lassan a kormányilletékesekben is tudatosul.

Hirdetés

Romániában egyre borzasztóbb a népesedési helyzet, és ezt most újabb fórum erősítette meg: az Egyesült Államok Központi Hírszerző Ügynöksége (CIA) által közzétett rangsor szerint az ország igencsak rosszul áll a halálozások tekintetében.

Az amerikai hírszerzés által közzé tett dokumentum szerint Romániában idén 15,26 elhalálozás jut ezer főre, amivel

az ország az egyáltalán nem dicsőséges második helyre lépett elő világszinten.

Ennél csak egy ország van rosszabb helyzetben, és nem egy harmadik világbeli országról van szó, hanem egy balkáni szomszédról: Szerbiáról, ahol 16,39 elhalálozás jut ezer főre.

Egyébként Ukrajna például a maga 13,77-es arányával a hatodik, Oroszország pedig 13,36-tal a hetedik helyen áll.

Magyarországon valamivel – de nem sokkal – jobb a helyzet: itt az arány 12,88.

A romániai demográfiai katasztrófát nem csupán az elhalálozási arány jelzi, hanem a születéseké is: ezer főre 8,76 születés esik – ez arra elég, hogy Románia a listán szereplő több mint 200 ország közül a sereghajtók között vánszorogjon.

Konkrétan a megfigyelt 228 ország közül a 207. helyen áll.

Ez természetesen a népesség számának alakulásában is megmutatkozik: Romániában -1,09 a népesség „Növekedésének” aránya, ami egy 237-es listán a 231. helyre jogosítja fel.

A helyzet most már a kormányzati illetékesek figyelmét sem kerüli el, és legalábbis a szavak szintjén intézkedéseket ígérnek.

Gabriela Firea családügyi miniszter elismerte: Romániában jelentős demográfiai válság tombol, ezért a főbb állami szerveknek közösen kell kidolgozniuk az új népesedési politikát.

Elismerte: példátlan népességfogyás zajlik az országban, ezért az általa vezetett minisztérium a Román Akadémia alárendeltségében működő Életminőségkutató Intézettel közösen felmérést készít a helyzetről.

Hirdetés

Mint mondta, ez azért szükséges, mert a hosszú távú megoldások kidolgozásokhoz fel kell deríteni a népességfogyás okait.

Ennek alapján hamarosan egy, a születések számának növekedését célzó törvénytervezetet terjesztenek a kormány elé.

A korábbi kutatások szerint Romániában az elhalálozások legfőbb okai a szív- és érrendszeri betegségek, a daganatos megbetegedések, valamint a légzőszervi betegségek.

Egyébként a CIA tíz évvel ezelőtti kimutatásában Románia még nem szerepelt a tíz legrosszabb halálozási rátájú ország között.

 

 

 

Hirdetés