Fotó forrása: Dan Barna Facebook-oldala

A belső feszültségek útelágazás elé sodorták az USR-t

Dan Barna jobbközép pártként látja jövőt. De mit fognak ehhez szólni a baloldali szimpatizánsok?

Hirdetés

Eltelt több mint négy év azóta, hogy megalakult a Mentsétek Meg Romániát Szövetség (Uniunea Salvați România, USR), mely annak ellenére ért el elég szép eredményeket az eddigi romániai választásokon, hogy konkrétan soha nem határozta meg, milyen párt is szeretne lenni. Igaz, néha okozott némi feszültséget a párton belül, hogy nem sikerült egyértelműen eldönteni, hogyan viszonyuljanak például a melegházassághoz a hagyományos családról szóló népszavazás kapcsán (gondoljunk csak vissza, az alapító Nicușor Dan emiatt hagyta el saját alakulatát), vagy egyéb, a politikában kardinálisnak számító kérdésekhez.

Dan Barna USR-elnök szerint a jövő évi parlamenti választásokon csak úgy tarolhatnak, ha egyértelműen meghatározzák pozíciójukat a hazai politika térképen. Éppen ezért kedden bejelentette, hogy belső referendumot hirdet meg, hogy a tagság elmondhassa, egyet ért-e az általa képviselt jobboldali iránnyal. A szavazás februárban kezdődhet, addig pedig a tagság megvitathatja, hogyan látja a párt jövőjét.

Dan Barna reméli, hogy emiatt senki nem távozik a pártból, amire reálisan nézve elég kevés esély van. Főleg, hogy időközben zéró toleranciát hirdetett azokkal szemben, akik botrányt kavarnak, zaklatják és becsmérlik azokat a tagtársakat, akikkel nem értenek egyet. A napokban a párt egyik Ilfov megyei képviselőjét, Olimpia Ardeleant zárták ki, mert kitálalt a nyilvánosság előtt az Ilfov megyei szervezet ügyeiről (eltávolítását egy nyílt levélben üdvözölte az USR mintegy ezer tagja). De ott van a Iași-ba való Cosette Chichirău képviselő is, aki ott kritizálja Dan Barnát és klikkjét, ahol csak lehet. Az USR elnöke a tagságnak intézett levelében azt írta: túl sokáig tolerálta ezt az ellenséges magatartást.

Az biztos, hogy az USR fennállása óta nem volt még ilyen törékeny, mint jelenleg, és ilyen keretek között biztosan nem lehet választást nyerni.

Hirdetés