Van egy jó hírünk: vége a kocsmázásnak szükségállapot idején!

De van egy rossz hírünk is: nem tudni, mennyire tojnak majd az illetékesek a szigorú törvényre.
Hirdetés

Jól nézze meg a fenti képet, kedves Olvasó. Nem másért, csak az ilyen és ehhez hasonló békés, árvíz közepén kocsmázós csoportok ki fognak halni a közeljövő Romániájában. És nem, nem azért, mert egyesek nem kocsmáznának továbbra is szívesen, miközben mások lógó nyelvvel küszködnek, például a megáradt vizek ellen. Ha ezeken az egyeseken múlna, a kihalás nem fenyegetné az árvízi szeszhajósokat.

Azért fog kihalni a jelenség, mert megszületett a törvény, amelyről idén tavasszal beszámoltunk, amikor még csimasz volt, vagyis tervezet.

Röviden össze is foglaljuk, emlékeztető gyanánt, mit tehet bárkivel (vagyis Önnel meg velünk is, ha úgy hozza a balsors) a román hadsereg szükségállapot és vagy ostromállapot idején.

1. A védelmi, rendfenntartó és nemzetbiztonsági hatóságok behívhatják a tartalékosokat, kiképzés és missziók végrehajtása végett. Továbbá behívhatják a munkaképes magánszemélyeket (ezek volnánk mi, illetve a fenti képen látható kocsmázók, akik szemmel láthatólag munkaképesek, legalábbis még), közmunkavégzésre.

2. A hatóság rekvirálási jogot is kap. Ami azt jelenti, hogy ha például Önnek, kedves olvasó, van egy traktorja, és szükségállapot (pl. árvíz vagy földrengés) idején a hatóság úgy gondolja, hogy arra a traktorra szükség van, akkor szépen bekopog és elviszi. Persze, ígéretet tesz arra, hogy amint a dolgok visszatérnek a szokásos medrükbe, visszaadja Önnek a traktort. Vagy, ha netán akció közben fel- vagy lerobban, akkor megfizeti a keletkezett kárt.

3. A hadiiparban érdekelt állami és magánvállalatoknak növelniük kell a termelést, a hadsereg igényei szerint.

Hirdetés

4. A helyi hatóságok kötelesek biztosítani a lakosság és a védelmi erők teljes körű ellátását (energia-ellátás, egészségügy, mezőgazdaság, élelmezés, vízszolgáltatás, kommunikáció, szállítás), nincs apelláta.

Ja, amint a tervezetben is szépen leírták, bünti is van. Mert mindig akadnak olyanok, akik inkább a kocsmákban üldögélnek, mintsem hogy homokzsákokat cipeljenek. Na kérem, az ellenszegülő magánszemélyeket 100-tól 5000 lejig, a jogi személyeket 1000-től 70 000 lejig terjedő pénzbírsággal sújthatják.

Nagyon örvendünk, hogy van egy újabb erélyes és jó törvényünk. Na de vajon lesznek erélyes és jó illetékesek, akik alkalmazni is fogják, ha rákerül a sor? Mert, ugye, nálunkfele épp ez szokott lenni a baj: törvény van, de sokan tojnak rá.

Hirdetés