Úgy tűnik, Petre Roman mégsem ússza meg a forradalom idején elkövetett disznóságokat

Emberiesség elleni bűncselekményekkel gyanúsítják. Ismét.
Hirdetés

Egészen elképesztő, hogy 1989. decembere után 30 évvel csak Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu és Iosif Rus maradt, aki felelni tud a forradalomnak nevezett rendszerváltás több mint 2000 áldozatáért. A vádlottak közül – mint ismert – többen is elhunytak, Petre Roman volt miniszterelnök és a Román Televízió (TVR) volt bemondója, Teodor Brateş esetében pedig az emberiesség elleni bűncselekmények elkövetésére vonatkozó meggyőző bizonyítékok hiányában a nyomozást lezárták.

A legfőbb ügyészség azonban hétfőn bejelentette, utóbbi kettő ellen mégis folytatnák a bűnvádi eljárást, a dossziék lezárására vonatkozó katonai ügyészségi döntést pedig megalapozatlannak és törvénytelennek nevezte.

A korábban indított eljárás szerint Petre Roman – aki a kezdetektől oszlopos tagja volt az országot irányító Nemzeti Megmentési Front (FSN) tanácsának – olyan katonai akciókat hagyott jóvá, amelyek közül több is diverziókeltés céljával zajlott. A döntések nyomán teljes harci fegyverzetben irányítottak katonai egységeket az ország nagyobb településeire, úgy, hogy szándékosan elmulasztották az egységek koordinálását.

Emellett éjszaka is kivezényeltek katonai egységeket, anélkül, hogy biztosították volna a kommunikációt köztük és a már terepen levő egységek között. A volt miniszterelnök természetesen ártatlannak vallotta magát, abszurdnak és groteszknek nevezte az ellene felhozott vádakat. Kíváncsian várjuk, megérjük-e az ítélethirdetést ezekben az ügyekben (ha egyáltalán eljut odáig a történet). 

Hirdetés