Forradalmi
béel
2018. május 24. csütörtök, 11:40
A gyanú szerint a volt miniszterelnök katonai diverziós akciók elrendelésében sáros.

Petre Roman volt miniszterelnök sem ússza meg az alaposabb nyomozást az 1989-es forradalom idején elkövetett törvénytelenségek ügyében – a katonai ügyészség csütörtökön ellene is kiterjesztette a nyomozást, így már a december 22-i események kezdetétől folytatott tevékenységének egésze miatt zajlik ellene az emberiesség elleni bűncselekmények gyanújával indított bűnvádi eljárás.

A katonai ügyészség emlékeztet, hogy Roman oszlopos tagja volt az országot irányító Nemzeti Megmentési front Tanácsának, majd december 26-ától miniszterelnökként tevékenykedett.

A politikus, aki már a tanács megalakításától annak egyik fontos, döntéshozatali jogkörrel felruházott tagja volt,

olyan katonai akciókat hagyott jóvá, amelyek közül sok diverziókeltés céljával zajlott.

A döntések nyomán teljes harci fegyverzetben irányítottak katonai egységeket az ország nagyobb településeire, úgy, hogy szándékosan elmulasztották az egységek koordinálását. Emellett éjszakai is kivezényeltek katonai egységeket, anélkül, hogy biztosították volna a kommunikációt köztük és a már terepen levő egységek között. Közben a Román Televízióban többször is arra szólították fel a felelőtlen módon felfegyverzett polgári lakosságot, hogy vonuljanak ki bizonyos városi objektumok védelmére.

Mindez a terroristák garázdálkodásáról szóló általános pszichózis közepette történt,

miután folyamatosan a terrorista ellenség tevékenységéről szóló álhíreket terjesztettek el.

Ezeket a katonai és a polgári tájékoztatási eszközökön keresztül egyaránt terjesztették. Mindezek súlyos következményeket – emberek halálát, súlyos testi vagy szellemi sérülését, szabadságuktól való megfosztását, valamint értékes javak pusztulását – vonták maguk után.

Roman abszurdnak és groteszknek nevezte a vádakat, mondván: 21-én este még ő is a barikádokon volt, nem volt semmilyen összeesküvő csoport tagja, a vizsgált parancsok pedig katonai parancsok voltak.

A katonai ügyészség kedden Ion Iliescu volt államfő ellen terjesztette ki a nyomozást az 1989. december 22-27. között végzett tevékenysége kapcsán is.

Mint megírtuk, Klaus Iohannis államfő áprilisban hagyta jóvá a bűnvádi eljárást a forradalom idején vezető tisztséget betöltő személyek ellen.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26713
Ráadásul az intézmény nevét is megváltoztatják a magyar oktatók konzultálása nélkül.
A hülyeség megpecsételi a közelmúlt egész román történelmét. Traian Ungureanu írása.
Az alkotmánybíróság mai döntése letörte a SRI szarvát.
Úgy tűnik, a Ioan-Aurel Pop mögé felsorakozó erők elindították a frontális és általános támadást Lucian Boia történész ellen.
A PSD-nek köszönhetően legalább hatszor több elítélt szabadulhatott idő előtt, mint ahogy tervezték.
Legalábbis ezzel nyugtatta néhány brit miniszter az üzletembereket. Lehet, hogy mégsem Románia kell majd levezényelje?
Gyűlöletbeszédet tartalmaz a kötelező román tananyag, a Harmadik levél. Legalábbis a Facebook algoritmusai szerint.
Böjte Csaba ferences szerzetes üzent a tanácstalanoknak.
Az EP-képviselőket inkább a román igazságügy helyzete foglalkoztatta, mintsem az, hogy melyek a román elnökség prioritásai.
Csak januárban 310 ezer lej közpénzt bulizik el a kincses város.
Csak a jó ég tudja, mire lenne jó egy álhír-óra a jelenlegi középiskolai tantervben. Hacsak nem további álhírek terjesztésére.
Most először foglalták bele a bányászjárás dossziéjába tételesen, hogy melyik államigazgatási szerveket terheli a felelősség.
Hozta a formáját a botrányhős.
Az ország Bukarest ellen? Nem lenne rossz, ha a régiók végre a sarkukra állnának. Bár a harc még nem igazán kezdődött el. Sabin Gherman írása.