Kezdődhet Herkulesfürdő legszebb, egyben leglepukkantabb műemlékének megmentése

A fiatal építészeknek sikerült maguk mellé állítani pár tehetősebb vállalkozót, és az önkormányzattal is megegyeztek.
Hirdetés

Végre előrelépés történt a herkulesfürdői Szapáry-fürdő ügyében: a fiatal építészekből álló Locus Egyesület a Herculane Projekt keretében összegyűjtött 58 ezer eurót, az országos örökségvédelmi hatóság közreműködésével pedig megállapodtak az önkormányzattal is. Így már csak napok kérdése, és elkezdhetik az impozáns épület legsürgetőbb állagmegőrzési munkálatait.

A beavatkozás halaszthatatlanná vált, miután februárban beomlott az épület tetőszerkezete. Ezt követően kezdett adománygyűjtésbe az Locus Egyesület, mely tárgyalásokat folytatott az önkormányzattal is. Magánszemélyek és cégek is melléjük álltak, csak a helyi vezetéssel volt nehézkes megegyezni, mivel az épület tulajdonosaként nem akarták átadni az állagmegőrzés elvégézését egy nem kormányzati szervnek. Végül az országos örökségvédelmi hatóság közvetítésével sikerült megoldást találni a problémára.

A Krónikának Oana Chirilă projektkoordinátor elmondta: egyelőre csak a nagyon sürgős munkálatokra jut a pénzből, de a későbbiekben újabb adománygyűjtést szerveznek. Be akarják bizonyítani, hogy végig tudják vinni a munkát. Bíznak abban is, hogy sikerül elérni, módosítsák a műemlékvédelmi törvényt, hogy a tulajdonjogi szempontból tisztázatlan helyzetű műemlékekre is lehessen támogatást kérni. Ugyanis a Szapáry-fürdő épülete önkormányzati tulajdonban van, de a terület per tárgyát képezi. Azt is szeretnék elérni, hogy Sissi egykori kedvelt fürdőhelyét felvegyék az UNESCO Európa nagy fürdői (The Great Spas of Europe) listájára.

Tavalyi helyszíni riportunkat itt olvashatják.

Hirdetés