Az utolsó pillanatban is megpróbálja bebetonozni a zsíros funkciókba kis pajtásait a PSD

Közbeszerzés: közbe’ szereznek.
Hirdetés

Valóságos mentőakciót végez titokban a megbuktatott PSD-kormány: megpróbálják végleges közalkalmazotti állásokba bebetonozni apparátusuk tagjait (kabinetfőnökök, tanácsadók és de hosszú még a sor), akik egyébként a távozó Dăncilă-kabinettel együtt lapátra kerülnének.

A Digi24 szúrta ki, hogy több minisztérium is versenyvizsgákat hirdetett meg, és érdekes módon ezekre éppen a PSD-s nagymenők kis pajtásai jelentkeztek: rokonok, szeretők, bizalmi arcok – de hát, mint tudjuk, ők is emberek.

Az egészségügyi minisztériumnál például szerdán hirdettek meg egy sor közalkalmazotti állást többek között a sajtókapcsolatok és nemzetközi kapcsolatok osztályon, természetesen vezető funkciókra. Egy jó kis irodafőnöki állás betöltésére például a jelentkezők közül egyetlen ember felelt meg a kritériumoknak: Sorina Pintea leköszönő egészségügyi miniszter kabinetfőnöke, Daniela Petruța Enache, de a közbeszerzési osztály igazgatójának lánya is megcsípett a tanácsadói állást.

Pintea persze azt nyilatkozta, hogy nem is tudta, hogy az említett cimbik jelentkeztek a meghirdetett állásokra.

Nagyjából minden minisztérium hasonló cselhez folyamodik egyébként mostanában, a mezőgazdasági minisztériumnál például egy sor igazgatói, ügyvezető igazgatói és ki tudja, hányféle igazgatói állást hirdettek meg a megyei mezőgazdasági igazgatóságoknál (túl sok igazgató egy mondatban, és az országban), a pályázat kritériumait pedig természetesen úgy határozzák meg, hogy az ő jelöltjük legyen a befutó.

A PSD így próbálja meg elérni, hogy bár nem lesznek kormányon, bizalmi embereik mégis jól legyenek – hiszen a végleges állásokból már a közelgő Orban-kabinet sem tudja majd kigolyózni őket –, ugyanakkor saját befolyását is megőrizheti ezzel részben az ellenzékbe vonuló vörös pestis párt.

Hirdetés

Az épp ideiglenes kormányt alapító Ludovic Orban is megszólalt az ügyben: tud a dologról, és minden legális eszközt megragadnak majd, hogy kisöpörjék az állami apparátusból az „ingyenélőket, lustákat és tolvajokat”. Szerinte a közalkalmazotti szféra – az emberhiánnyal küszködő egészségügyet, oktatást és a rendfenntartást leszámítva – amúgy is túltelített.

PNL-s forrásokra hivatkozva egyébként a Digi24 azt írta, az Orban-kormány külföldi cégeket készül megbízni a közalkalmazott-helyzet feltérképezésével.

Lesz ám akkor sírás-rívás. 

Hirdetés