Játssza a kemény fiút az RMDSZ: ezt szabja feltételül az új kormány támogatásához

Kemény alkuk zajlanak.
Hirdetés

Miközben a csütörtökön bizalmatlansági indítvánnyal megbuktatott, és ezért immár csupán ügyvivőként tevékenykedő Dăncilă-kormány hétfőn újabb ülést tart, lázasan zajlanak a háttéralkuk arról, milyen formában alakuljon meg az immár ellenzéki vezetésű új kormány.

Azt már a pártok és Klaus Iohannis államfő között lezajlott pénteki egyeztetések után sejteni lehet, hogy az ellenzék legerősebb pártját, a Nemzeti Liberális pártot (PNL) bízza majd meg kormányalakítással, de a kérdés az, hogy csak a PNL alkotja majd a kabinetet, vagy más pártok is beszállnak.

Jelen állás szerint úgy tűnik, hogy legfeljebb a Băsescu volt államfőhöz közel álló Népi Mozgalom Párt (PMP) lépne a kormányra a PNL-lel, a többiek inkább kívülről támogatnák.

Így van ezzel az RMDSZ is, amely azért feltételekhez kötné a kabinetnek nyújtott segítséget.

Egyes értesülések szerint Kelemen Hunor RMDSZ-elnök pénteken kerek perec leszögezte: csakis akkor támogatják a PNL-kormányt, ha az nem módosítja a helyi önkormányzati választásokat szabályozó törvényt. A többi ellenzéki párt ugyanis nagyon szeretné, ha visszatérne a kétfordulós polgármester-választás, az RMDSZ viszont egyszerű okokból – a jelenlegi rendszer szerint nagyobb esélye van a polgármesteri tisztségek elnyerésére – ragaszkodik ahhoz, hogy a polgármestereket továbbra is egy fordulóban válasszák meg.

Ebből még nagy pofozkodások lehetnek, mivel Dan Barna, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke viszont azt szabta feltételül, hogy igenis térjen vissza a kétfordulós polgármester-választás.

Hirdetés

Az RMDSZ at is feltételül szabta, hogy az olyan fekete öves, hisztérikusan magyargyűlölő politikusok, mint Rareș Bogdan vagy Florin Roman ne kapjanak helyet a kormányban.

Egy másik füles szerint az RMDSZ azt is követeli, hogy az új kormány mondjon le a sürgősségi rendeletekkel történő kormányzásról, illetve hogy minél hamarabb dolgozza ki a jövő évi költségvetést, de közben az idei költségvetés-kiigazítást is.

Emellett még azt is kéri, hogy becsületesen szervezzék meg a soron következő három választást.

A végeredmény egyelőre nem ismert, de annyi bizonyos: nem lesz könnyű összeegyeztetni ennyi párt ennyire eltérő követeléseit.

Hirdetés