Szabad a pálya: indulhat a harc a pártok között az EB biztosi posztjáért

A kormánybuktatás után Romániának sürgősen kellene egy megfelelő biztosjelöltet találni az Európai Bizottságba. Máris felmerült pár név.
Hirdetés

Folytatódik a huzavona az Európai Bizottság leendő biztosai körül, de nem csak a magyar és a román jelölt visszautasítása miatt. Csütörtök délután az Európai Parlament (EP) illetékes szakbizottságai elutasították a francia Sylvie Goulard kinevezését is. Ursula von der Leyen megválasztott elnök új személy megnevezését kérte Párizstól, és egy sürgető közleményt is kiadott, mely szerint a francia, a magyar és a román jelölések még nyitottak.

A francia jelöltet két ok miatt pattintották le: korábban fiktív alkalmazás ügyében nyomoztak ellene, igaz, ejtették a vádakat. Ugyanakkor az is hátrányára vált, hogy EP-képviselőként havi bruttó 10 ezer euróért egy amerikai think tanknek is dolgozott tanácsadóként.

De térjünk vissza Romániához, mely különös helyzetbe került azzal, hogy bukott a Viorica Dăncilă vezette kormány. Az EB elnöke megerősítette, hogy visszautasították Dan Nica jelölését – bár a bukott román kormányfő egy nappal korábban még az ellenkezőjét állította. A „tartalékos” jelölt, Gabriela Ciot sorsáról hivatalosan nem döntöttek, de most már biztos, hogy a belpolitikai helyzet miatt az EB megvárja, míg új kormány alakul, mely remélhetőleg talál egy megfelelő személyt az EB szállítási tárcájának betöltésére.

Mindegyik párt szeretné megkaparintani a fontos tisztséget, így nem csoda, hogy máris megjelentek az első találgatások, szivárogtatások, és konkrét javaslatok a biztosi poszt kapcsán.

Hirdetés

A PNL meg nem erősített források szerint Adina Vălean vagy Siegfried Mureşan EP-képviselőket jelölheti, Victor Ponta viszont Corina Creţu jelöléséért lobbizik, aki korábban a regionális politikáért felelős biztos volt. Klaus Iohannis államfő egyelőre csak annyit nyilatkozott ebben a kérdésben, hogy a prioritások között szerepel a biztosjelölés, és egyeztetni fog a pártokkal erről a kérdésről is. Az biztos, hogy Brüsszelben türelmetlenül várják.

 

Hirdetés