Az irodalmi Nobel-díjak Közép-Európába mennek, de nem Magyarországra és Romániába

Olga Tokarczuk lengyel írónő és Peter Handke osztrák író kapták az elmúlt két év egyszerre kiosztott kitüntetését.
Hirdetés

Bár nagyon szurkoltunk, hogy tizenhét évvel Kertész Imre kitüntetése után hátha megint egy magyar – Nádas Péter vagy Krasznahorkai László, ők voltak ugyanis felterjesztve – vagy először a díj történetében egy román író (erre Mircea Cărtărescu látszik évek óta a legesélyesebbnek) kapja a 2018-as vagy 2019-es irodalmi Nobel-díjat, ez most sem jött össze.

Igaz, mindkét díj a tágabban értelmezett régióban marad: a svéd akadémia 2018-ra a lengyel Olga Tokarczukot, idénre pedig az osztrák Peter Handkét tüntette ki a világ legrangosabbnak tartott irodalmi elismerésével.

A testület az Olga Tokarczuknak odaítélt Nobel-díj indoklásában az 57 éves író „narratív képzeletét” emelte ki, „amely mindent felölelő szenvedéllyel ábrázolja a határok átlépését mint életformát”.

A 76 éves Peter Handkét nagyhatású munkásságáért ismerték el, amely nyelvi leleményességgel tárta fel az emberi lét perifériáját és sajátosságát.

Hirdetés

A két díjazott életpályájáról és munkásságáról bővebb összefoglalót itt olvashatnak.

Az irodalmi Nobel-díj értéke kilencmillió svéd korona, azaz közel négymillió nehéz lej.

A svéd akadémia azért osztott ki két irodalmi Nobel-díjat idén, mert tavaly – túlzás nélkül – soha nem látott botrány rázta meg a nagy tekintélyű tudós testületet. A #metoo „kísértete” a stockholmi intézményt is utolérte: az irodalmi Nobel-díjról döntő bizottság egyik tagjának, Katarina Frostensonnak a férjét, Jean-Claude Arnault fotóművészt többrendbéli szexuális visszaéléssel vádolták meg (állítólag még Victoria svéd koronahercegnőt is zaklatta).
Ezenkívül a házaspárt gazdasági bűncselekményekkel is megvádolták, továbbá azzal, hogy – kemény fogadási pénzek bezsebelése céljából – legalább hét alkalommal (!) a döntés nyilvánosságra hozatala előtt kiszivárogtatták az aktuális irodalmi Nobel-díjas kilétét.
A botrány következtében Frostenson távozott a bizottságból, és lemondott a testület elnöke, Sara Danius is. Az akadémia ezért úgy döntött, 2018-ban nem osztják ki az irodalmi Nobel-díjat, ilyen pedig a második világháború óta nem fordult elő – idén ezt a hiányt pótolták két díj odaítélésével.

Hirdetés