BRÉKING: tízből nyolc romániai tisztában van vele, hogy országunk a Föld nevű bolygó része

És kábé ugyanennyien gondolják úgy, hogy a globális felmelegedés egy létező, sőt komoly probléma.
Hirdetés

A román egy globális felmelegedés-hívő nemzet. Az új vallásnak egyelőre nincsenek templomai, de hívei már annál inkább.

Egy új felmérésből kiderül, hogy a lakosság 96 százaléka már hallott a problémáról. Ez mondjuk nem meglepő: múltkor akartam húslevest főzni, de mikor rá akartam nyitni a csapot anyám tyúkjára, abból is a globális felmelegedés folyt. (Nem a tyúkból, a csapból.) Hogy az a maradék négy százalék miért tartotta eddig elásva az agyát a kert végében, nem tudni.

A lakosság 86 százaléka szerint nagyon súlyos problémáról van szó, nem csak akkorácskáról, mint amikor a karácsonyi vacsorán véletlenül rálöttyintem a vörösbort anyám függönyére, bár az is eléggé nagy probléma szokott lenni.

A megkérdezett kedves emberek háromnegyede annyira okos, hogy saját maga észrevette a környezetében, hogy mostanában kissé szeszélyesebb az időjárás, és ezt összekapcsolta a globális felmelegedéssel kapcsolatos olvasmányaival az internetről. A többiek a „régen is volt kánikula” nevű vonatra várnak az állomáson, ahol integetni kell.

Tovább megyek: a romániai emberek annyira zseniálisak, hogy tízből nyolc megkérdezett abban is egészen biztos, hogy a globális felmelegedés Romániát is érinti. Úgy tűnik tízből kettőnek még nem sikerült kisakkozni, hogy a mi országunk is része a kék planétának, de vannak későn érő típusok.

Hirdetés

A legtöbben közülük úgy gondolják, hogy kevesebb belsőégésű motorral hajtott autó kéne, és több erdő.

A válaszolók zöme a szelektív hulladékgyűjtéssel és haldokló teknősökről készült képek Facebookon történő terjesztésével próbál részt venni a globális felmelegedés elleni harcban, de 26 százalék például már beszerzett olyan járművet, amely kevésbé szennyezi a környezetet, 12 százalékuk pedig megújuló energiaforrást felhasználó ketyerét (pl napelem) is beszerzett már otthonra.

(A Facebookon való képmegosztás amúgy nem oldja meg a globális felmelegedést. Kösz, hogy ezt elmondhattam.)

Hirdetés