Két év alatt egy kisvárosnyi bűnözőt engedtek ki a romániai börtönökből

Íme néhány adat, amitől a tisztes állampolgárok kevésbé érezhetik magukat biztonságban az utcákon.
Hirdetés

Amióta kitalálták, hogy a rossz börtönkörülmények miatt lerövidítik a bűnözők börtönbüntetését, naponta átlagosan tíz erőszakoló, pedofil és gyilkos szabadult ki. A Büntetés-végrehajtási Intézetek Országos Igazgatósága (ANP) összesítette az aggasztó számokat az igazságügyi minisztériumnak: a dokumentumból az is kiderül, hogy szabadulásuk után hányan kerültek vissza rövid időn belül a börtönbe, mert újból bűnöztek.

Két év alatt (2017. október 19-e és 2019. szeptember 18-a között)

21 049 elítélt szabadult.

Gondoljunk bele, körülbelül ennyi egy átlagos kisváros, mint például Nagykároly vagy Szamosújvár lakossága. 

Könnyen kiszámolhatjuk, hogy átlagosan naponta 30 bűnöző térhetett vissza a társadalomba, ebből

  • 2 305 gyilkos,
  • 3 049 rabló,
  • 978 nemi erőszakoló
  • és 158 pedofil.

A szabadlábra került bűnözőknek mindössze 1,48 százaléka (312) került rácsok mögé korrupció miatt (nem mintha kevesellnénk, csak még mindig jobb korruptakkal összefutni az utcán, mint gyilkosokkal). A volt elítéltek társadalmi beilleszkedését támogató programok hiányában nincs abban semmi meglepő, hogy a szabadultak közül sokan újból bűnözni kezdenek, így 7,44 százalékuk rövid időn belül visszatér a börtönbe.

Közel ötszáz bűncselekményt követtek el

Hirdetés

a börtönbüntetést lerövidítő törvény hatályba lépése óta olyan személyek, akiknek a rácsok mögött kellett volna maradniuk. Ha nem kerülnek szabadlábra, akkor

  • 70 gyilkossággal,
  • 49 nemi erőszakkal,
  • 6 kiskorú ellen elkövetett szexuális bűncselekménnyel,
  • 369 rablással és
  • 4 gondatlanságból elkövetett emberöléssel kevesebb történt volna Romániában.  

Az adatokat a PNL egyik képviselője, Florin Roman kérte el az igazságügyi minisztériumtól, aki azzal a megjegyzéssel tette közzé, hogy bár arról volt szó, hogy a caracali eset után szigorítani fogják a gyilkosoknak járó büntetést, mindez csak ígéret maradt. Sürgősített eljárással életbe kell léptetni néhány intézkedést, például a nyomkövető elektronikus karkötők bevezetését, mert minden késlekedés újabb drámát jelent Románia utcáin, ahol már senki sem érezheti magát biztonságban, írja a képviselő.  

Jól hangzik, csak ne legyen ez is üres ígéret ha netalán a PNL döntéshozói helyzetbe kerül.

A 2017 őszén életbe lépett jogszabály értelmében minden 30, embertelen körülmények között eltöltött nap után hat napot elengednek az érintettek büntetéséből. A törvényre azért volt szükség, mert az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) szerint a román büntetés-végrehajtási intézményekben uralkodó körülmények sértik az Emberi Jogok Európai Egyezményének a kínzás és megalázó büntetés tilalmáról szóló cikkelyét.

Hirdetés