Sürgősen kellene egy tanügyminiszter, különben nem lesz rezidens vizsga

Orvostanhallgatók ezreinek jövőjével játszanak az ország vezetői politikai csatározásaik közepette.
Hirdetés

Példátlan helyzetbe kerülhetnek az orvostanhallgatók ha sürgősen nem neveznek ki valakit az oktatási tárca élére: elmaradhat a november 17-re tervezett rezidens vizsga. A romániai orvostanhallgatókat tömörítő szervezetek egyesülete felhívást tett közzé, melyben arra kérik az összes illetékest – a kormányt, a parlamentet, az államelnököt, az egyetemeket, a közegészségügyi igazgatóságokat és az orvosok kollégiumát –, hogy mihamarabb orvosolják a problémát.

Állításuk szerint a rezidens vizsga megszervezéséhez szükség van a két érintett tárca, az egészségügyi és az oktatási minisztérium közös rendeletére, mely meghatározza a rezidens vizsga megszervezésének módszertanát, a szakbizottságok felállítását és a rezidenseknek biztosított helyek számát. Oktatási miniszter hiányában azonban halasztódik a rendelet, így meglehet, hogy nem lehet megtartani a november 17-re tervezett vizsgát. Az orvostanhallgatók szerint a rezidens vizsga elhalasztása gyakorlatilag több ezer jövendőbeli orvos elhelyezkedését veszélyezteti. Manapság, amikor az orvosok tömegesen hagyják el Romániát, lehet, hogy nem jó ötlet a jövőjükkel játszani.

Viorica Dăncilă miniszterelnök augusztus 2-án menesztette Ecaterina Andronescut az oktatási tárca éléről, miután a caracali ügy kapcsán áldozathibáztató kijelentéseket tett. A minisztériumot ügyvivő jelleggel Valer-Daniel Breaz művelődési miniszter vette át.

A felhívást közzé tevő szövetség 11 egyesületet és 27 ezer orvostanhallgatót képvisel.

 

Hirdetés