Úgy néz ki, hogy többen is csalással szeretnének Románia elnökévé válni

A választási iroda ezért feljelentette őket.
Hirdetés

Miközben a jelek szerint tizenhárman szállnak harcba az államfői tisztségért a novemberi elnökválasztáson, fölmerült a gyanú, hogy a jelöltek közül többen is csalás révén akarnak beülni az államfői székbe.

Mindez nem egyszerű összeesküvés-elmélet: a jelentkezők aláírásainak érvényességének elbírálására hivatott Központi Választási Iroda már feljelentést is tett a legfőbb ügyészségen nyolc jelölt ellen, mivel a gyanú szerint az általuk összegyűjtött támogatói aláírások jelentős része hamis.

Az iroda azt követően fordult a bűnüldöző szervekhez, hogy az alkotmánybíróság múlt héten felülbírálta döntését, amellyel hamis aláírások gyanúja miatt kizárta a jelöltek közül Viorel Cataramă üzletembert a versenyből. A taláros testület szerint ugyanis nem a választási iroda hatásköre az aláírások hamisságának megállapítása, hanem az illetékes bíróságé.

Nos, ha már ez a helyzet, akkor a választási iroda nem tétovázott: gyorsan fel is jelentett nyolc jelöltet.

És hogy kiket ért ez a „megtiszteltetés”? Nos, íme a lista: Viorel Cataramă (Liberális Jobboldal), Miron Cozma (független jelölt), Maria Minea (Hazafi Románok Pártja), Cătălin Ivan (Alternatíva a Nemzeti Méltóságért), Sebastian Constantin Popescu (Új Románia Párt), Alexandru Cumpănaşu (független jelölt), Ninel Peia (Román Nép Pártja), Bobby George Marius Păunescu (független jelölt).

Hirdetés

A probléma gyökere az, hogy Romániában azoknak, akik szeretnének elindulni az államfő-választáson, legalább 200 ezer támogatói aláírást kell összegyűjteniük.

Ez az ismeretlen, vagy alig ismert pártok, pláne az egyéni jelöltek esetében szinte reménytelen. De a fénymásoló jó barát lehet.

Már ha nem bukik le az ember.

Hirdetés