Románia: az ország, ahol a civileknek kell rugdosni a kormányt, hogy csinálják már meg azt a k… ívánatos autópályát (sóhaj)

Most épp az A8-as, Marosvásárhelyet Iași-sal összekötő pályáról van szó, melynek meg nem építése miatt a civilek a nép ügyvédjéhez fordulnak.
Hirdetés

Szerintük ugyanis alkotmányos jogaink lábbal tiprása a tény, hogy annak ellenére, hogy a tavaly novemberben elfogadott törvény (amely kötelezi a közlekedési minisztériumot, hogy négy éven belül legyen már kész az a r… ettentően fontos, Erdélyt Moldvával összekötő sztráda) ellenére sincs semmi előrelépés az ügyben.

Az ezzel kapcsolatos petíciót hétfőn nyújtja be az ombudsmannak, Renate Weber asszonynak a civil szervezet, amelynek most ünnepélyes keretek között leírom a nevét: Együtt az A8-ért.

Ugye röhej, hogy léteznie kell egy ilyen nevű szervezetnek a várva várt sztrádák földjén (sóhaj). Az A8-as sztráda mellesleg a tavalyi centenáriumi év hevében az Egyesülés autópálya nevet kapta (rossz az, aki rosszra gondol).

Szóval nevekben legalább ott vagyunk a szeren, csak lenne már mit elnevezni (sóhaj).

A lényeg, hogy a négy évből egy már huss, el is röppent, de az Egyesüléshez még a megvalósítási tanulmányok (előjáték) sem készültek el rendesen, és akkor még ugye hátra van maga az akció.

Hirdetés

Egyelőre azonban csak ködösítés és parasztvakítás történt az ügyben, amitől a petíciózó civilek menten t… okán szúrják magukat.

Az Egyesülés egyébként összesen 318 kilométeres lesz (ami azért elég hosszúnak tekinthető), és a becsült ára négymilliárd euróra rúg – szerencsére ennek nagy részét uniós forrásokból ki lehet(ne) gazdálkodni.

(A cikk megjelenését az „ebben az országban semmi sem működik” program támogatta.)

Hirdetés