Az FBI segítségét kéri a DIICOT a caracali gyilkosságok ügyében

A caracali gyilkosságok gyanúsítottja, Gheorghe Dincă pszichológiai profiljának elkészítését, valamint az augusztusban talált emberi maradványok DNS-ének vizsgálatát kérte a DIICOT az amerikai FBI-tól.
Hirdetés

Felix Bănilă, a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség vezetője szerint előbbire „másodvéleményként” lenne szükségük, hogy a már meglévő pszichológiai profillal egybevetve pontosabban meg lehessen mondani, mennyire volt őszinte a kihallgatások során Dincă.

Bănilă azt is sietett hozzátenni, nem azért kérnek új DNS-tesztet a Szövetségi Nyomozó Iroda laborjától, mert a hazai igazságügyi orvostani intézetben nem bíznak – ahogy ez a sajtóban megjelent, többek között nálunk is –, hanem azért, mert az Egyesült Államokban olyan vizsgálatokat is el lehet végezni, amire itthon nincs lehetőség.

Az FBI laboránsai konkrétan ki tudják vonni a maradványokból a mitokondriális DNS-t (a sejtmagon kívüli genetikai állomány, amely a sejtek fő energiaforrásában, a mitokondriumban található), amely pontosabb eredményekhez vezethet, mert jóval kisebb génállományról van szó, mint a sejtmagban található kromoszomális DNS, viszont minden emberben jellegzetes eltéréseket mutat.

A vizsgálat célja, hogy végre kiderüljön: az augusztusban az erdőszélen talált emberi maradványok valóban az áprilisban eltűnt 18 éves Luiza Melencutól származnak-e, amint azt a gyanúsított állítja.

A folyamatot nehezíti, hogy Luiza Melencu édesanyja nem hajlandó újabb mintákat szolgáltatni az újabb vizsgálathoz. Vele csütörtökön egyeztet újra a DIICOT.

Hirdetés