Koporsókat és kereszteket helyeztek ki a parlament elé meggyilkolt kollégáik emlékére az erdészek

Az erdők védelmezői az ellenük irányuló erőszakra próbálták felhívni a figyelmet, hátha az illetékesek végre méltóztatnak tenni valamit.
Hirdetés

Jelképesen öt koporsófedelet és öt fakeresztet helyezett ki a parlament épülete elé az a több mint száz erdész, akik keddi tüntetésükkel az ellenük irányuló egyre brutálisabb agresszióra próbálták felhívni a törvényhozók és a közvélemény figyelmét. A keresztekre az utóbbi években szolgálatuk teljesítése közben a fatolvajok által meggyilkolt kollégáik neveit írták fel – az ő emlékük előtt egy perces néma csenddel tisztelegtek.

A romániai erdőket szanaszét lopják, amelynek olyan súlyos következményei vannak, mint a székelyföldi medveveszély – a nagyvadak élőhely és táplálék híján beszoktak a településekre, komoly anyagi károkat okozva, sőt emberáldozatokat szedve. Éppen ezt az esztelen, illegális erdőirtást próbálják megakadályozni vagy legalább lassítani az erdészek, saját testi épségüket kockára téve.

A statisztikáik nagyon ijesztőek: már a halálos áldozatok száma is elég lenne ahhoz, hogy az illetékesek végre tegyenek valamit az ügyben, de emellett az is beszédes, hogy az utóbbi években több mint 650 olyan esetet regisztráltak, amikor a fatolvajok fizikailag bántalmazták vagy halálosan megfenyegették az ellenük fellépni próbáló kollégáikat. Csak 2017 óta 90 erdészt bántalmaztak szolgálati idejükben, közülük negyvenen orvosi ellátásra szorultak.

Éppen ezért – amint arról korábban is írtunk – az erdészek szakszervezete szolgálati fegyvert és egyéb önvédelmi eszközöket követel, valamint a rendőrökéhez hasonló szervezeti alapszabályzatot és egyenruhát, hogy hatékonyan léphessenek fel a bűnözőkkel szemben, és nem mellesleg, megvédhessék magukat. Követelik továbbá a nyugdíjkorhatár csökkentését és a méltó javadalmazást.

Az erről szóló beadványokat jelképesen öt erdész vitte be a parlamentbe azoknak az öltönyös izéknek, akik ott szoktak lebzselni. A végén az egyik öltönyös izé makogott valami olyasmit, hogy támogatni fogják az erdészeket.

Hirdetés