Naná, hogy nincs vége a belpolitikai káosznak: az alkotmánybíróság is kavart egyet a fekálián

A taláros testület az államfőnek és a kormánynak is (részben) igazat adott a vitában, szóval nesze semmi.
Hirdetés

Az alkotmánybírósági döntés sem vetett véget a legalább három hete tartó kormányválságnak, a taláros testület ugyanis részben igazat adott az államfőnek és a kormánynak is a politikai konfliktusban. Focis hasonlattal úgy is fogalmazhatnánk, hogy 0–0 helyett 1–1-re áll a meccs. 

A ma közzétett döntés értelmében

Klaus Iohannisnak haladéktalanul alá kell írnia a miniszteri tisztségek megüresedéséről szóló dekrétumot, illetve az ügyvivő minisztereket kinevező rendeletet.

A teljes jogú miniszterek esetében viszont az alkotmánybíróság úgy döntött, a jelenlegi politikai helyzetben az államfő nem köteles kinevezni a jelölteket. Mi több, az államfő értelmezése szerint a taláros testület

arra kötelezte Viorica Dăncilă kormányát, hogy kérjen bizalmi szavazást a parlamenttől,

mivel megváltozott a kabinet politikai összetétele.

Hirdetés

Érkeztek is a – kiszámítható – reakciók mindkét oldalról: Iohannis egy újabb rövid sajtótájékoztató keretében megismételte a múlt heti mondandóját – sürgette a bizalmi szavazást és a kormányt tette felelőssé a politikai káoszért –, Dăncilă kormányfő pedig úgy fogalmazott, hogy az alkotmánybíróság mai döntése „világossá tette az egész ország számára, hogy Iohannis elnök megszegte az alkotmányt, cinikus módon akadályozza a kormány tevékenységét”.

Iohannis egyébként megvárná az alkotmánybíróság döntésének a részletes indoklását, mielőtt bármit is lépne, Dăncilă pedig ismét elmondta, nem aggódik a bizalmi szavazás miatt, mert úgy érzi, a PSD-nek továbbra is többsége van a parlamentben. 

Hirdetés