Még egy ok, hogy irigyek legyünk a közalkalmazottakra

Elég szépen megemelik a üdülési utalványok értékét, de egy feltételhez kötik a használatukat.
Hirdetés

Mindig irigykedve olvassuk, hogy milyen kiváltságokat élvezhetnek azok, akik a köz javát szolgálják Romániában: nem elég, hogy 58 százalékkal többet keresnek, mint az átlag, és három év alatt gyakorlatilag megduplázódtak a rájuk fordított kiadások, az állam még olyan extra ösztönzőkkel is ellátja őket, mint a vakációs jegyek. Bár a költségvetési hiány egyre aggasztóbb méreteket ölt, a turisztikai minisztérium úgy döntött, megnöveli az állami alkalmazottaknak járó utalványok értékét 1450 lejről 2080 lejre, de csak akkor, ha ezeket főszezonon kívül használják fel.

Magyarán azt akarják elérni, hogy a közalkalmazottak ne akkor nyaraljanak, mint mások, válasszák inkább a kevésbé telített időszakokat. Ha erre nem hajlandóak, és jobban szeretnek a túlzsúfoltság miatt hering módjára napozni a tengerparton, akkor az utalvány értéke nem változik, marad 1450 lej.

Az is újdonság lesz, hogy az utalványok ezentúl kizárólag elektronikus formában érhetőek el, és a bankkártyához hasonlóan használhatóak fel egy szolgáltatás kifizetésekor. Mindeddig a kedvezményezettek mintegy 16 százaléka kapott ilyen kártyát, mások papír alapú jegyeket használtak.

Idén egyébként jelentősen nőtt a kibocsátott vakációs utalványok száma: míg 2018-ban egyetlen év alatt 1 milliárd lejt költöttek a közalkalmazottak nyaralására, idén már az első hat hónapban elment szinte ugyanennyi összeg (950 millió lej). Emellett azért emlékezzünk arra is, hogy jelentősen nőtt fizetések mértéke is. Igaz, nem a tanároké vagy az egészségügyi alkalmazottaké (ők csak 10 százalékos emelésnek örvendhettek), hanem közigazgatásban és a védelmi feladatokat ellátó dolgozóké.

Hirdetés