Nagyobb fizetésről álmodozik? Nincs ezzel egyedül

Egy friss felmérés szerint a többség szemrebbenés nélkül munkahelyet váltana a pénz miatt.
Hirdetés

A romániai munkavállalóknak több mint a fele nagyobb fizetésről álmodozik, és nem rest az év végéig fizetésemelést kérni, derül ki egy friss felmérésből. Az állásközvetítéssel foglalkozó BestJobs felmérése szerint tízből hat alkalmazott más munkát keres, és ehhez hozzáadódik, hogy a megkérdezettek hét százaléka számol a munkahelyváltás lehetőségével. Az elégedetlenség oka többnyire az, hogy a többség nagyobb fizetést szeretne, mint amennyit biztosítanak neki.

A megkérdezettek negyede válaszolta azt, hogy nem váltana munkahelyet, de elfogadná, ha magasabb fizetéssel járó állásajánlatot kapna, és mindössze 4 százalék állítja azt, hogy elégedett az aktuális munkahelyével. Ez nem jelent semmi jót a munkaadóknak.

Számolva annak a lehetőségével, hogy állás nélkül maradhatnak, a válaszadók 55 százaléka tervezi, hogy legalább 20 százalékos fizetésemelést kér, 17 százalék pedig még nem vette rá magát, hogy megtegye ezt a lépést, de tervezi. Alig 28 százalék vallja azt, hogy nem áll szándékában fizetésemelést kérni.

Továbbra is magas azoknak a száma, akik külföldön keresnének munkát: tízből két munkavállaló szeretne az év végéig külföldi állást szerezni. A megkérdezettek 22,3 százaléka nem zárja ki ennek a lehetőségét.

Hirdetés

Szintén nem jelent semmi jót a munkaadóknak, hogy az alkalmazottak 44 százaléka azonnal felmondana, ha 500 eurónál nagyobb jövedelmet kaphatna, 30 százalék legalább 1000 euróért, 12 százalék minimum 2000 euróért hagyná ott aktuális munkahelyét. Alig 14 százalék válaszolta azt, hogy nincs az a pénz, amiért munkahelyet váltana.

Persze, azt is megkérdezték a felmérés készítői, hogy mi az oka annak, hogy valaki ragaszkodik a munkahelyéhez: 25 százalék a munkatársak, 16,8 százalék az otthonához közeli munkavégzés miatt maradna az aktuális állásánál. Szinte ugyanennyien tartanak attól, hogy csederből vederbe kerülnének a munkahelyváltással.

Hirdetés