Nem, ezúttal nem Nicolas Cage landolt Romániában!

És nem is a Con Air – A fegyencjárat című kultfilm újabb részét forgatják. Igazi román bűnözőket szállítottak vissza a haza szent földjére.
Hirdetés

Emlékeznek még Simon West 1997-es kultfilmjére? Az az: Con Air – A fegyencjárat. Főszerepben az egyik kollégánk által a világ legjobb rossz színészének titulált Nicolas Cage. De vannak ott még hatalmas arcok: John Malkovich, Ving Rhames, Steve Buscemi (személyes kedvencünk), Danny Trejo, John Cusack. Na de ha mégsem ugrik be, tessék, itt a tréler:

 

 

És hogy miért írunk most erről? Mert ez a film jutott eszünkbe arról a katonai repülőgépről, amely pénteken landolt a bukaresti Henri Coandă repülőtéren. A gép Olaszországból érkezett és 16 román elítélt utazott a fedélzetén. Nem jutalomutazásra, persze. Az olasz hatóságok szépen hazaküldték a jómadarakat, töltsék csak tovább a büntetéseket a hazai börtönök közismert kényelmében.

A rendőrség szerint a fegyencek életkora 24 és 59 év között mozog, büntetéseik három évtől életfogytiglani fegyház, esete válogatja. És hopgy miért ítélték el őket? Hát, szinte mindenért, amit bűncselekmény formájában el lehet követni: lopás, erőszaktevés, emberölés, rablás, emberkereskedelem, kerítés, szexuális kapcsolat kiskorúval, szökés, tettlegesség, fenyegetés, közúti bűncselekmények. Nem rossz!

Hirdetés

Nem mellesleg jegyezzük meg, hogy nem ez az első fegyencjárat Olaszországból Romániába. Öt hónappal ezelőtt már landolt egy 13 fegyencet hazaszállító gép. Akkor Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes meg is jegyezte a Facebook-on, hogy a román bűnözőknek a hazai börtönökben a helyük.

És akkor engedjék meg, hogy egy kis jelenet erejéig visszatérjünk a Nic Cage-féle Fegyencjáratra. Arról a jelenetről van szó, melyben bemutatják a (nagyon nem) tisztelt utasokat:

 

Hirdetés