Nagyon érzékeny a szlovák külügy: a szívére vette a magyar ultrák szlovákellenes rigmusait

Olyannyira, hogy be is kérették miatta a magyar nagykövetet.
Hirdetés

Meglehetősen alacsony az ingerküszöbe a szlovák külügynek, már ami a sportmérkőzéseken elhangzó szlovákellenes rigmusokat illeti: azt közölték, hogy a hétfői magyar-szlovák válogatott labdarúgó-mérkőzést kísérő események miatt bekérették a pozsonyi magyar nagykövetet.

A szlovák külügyminisztérium az esettel kapcsolatban kiadott közleményében azt írta: elítéli azokat a szlovákellenes rigmusokat, amelyek a mérkőzés idején elhangzottak.

Szinte már fenyegetésként azt írták: a hasonló megnyilvánulások magukban hordozzák annak lehetőségét, hogy megzavarják a két ország közti kapcsolatokat. A szaktárca ezzel összefüggésben arra kérte a nagykövetet, hogy a magyar hivatalos szervek szenteljenek figyelmet ennek a jelenségnek a megelőzésére.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter viszont nem maradt adós: eltúlzottnak és hisztérikusnak  nevezte a pozsonyi külügyi bürokraták reagálását. 

Mint elmondta, a mérkőzést Andrej Danko szlovák parlamenti elnökkel nézte végig, aki a lefújás után „tiszteletre méltó” interjút adott, az együttműködést, a hangulatot dicsérte. A miniszter szerint a szlovák külügyi bürokratáknak a politikai vezetőkhöz hasonlóan azon kellene dolgozniuk, hogy a közép-európai együttműködés minél hatékonyabb és szorosabb legyen.

Hirdetés

Mint mondta, számára fontos a sportszerűség és az ellenfél tisztelete, majd hozzátette: „ha én minden egyes olyan eset után behívnám a szlovák nagykövetet a külügyminisztériumba, amikor egy sporteseményen szlovák szurkolók tiszteletlenül viselkednek magyar emberekkel, sportolókkal, a magyar nemzettel szemben, akkor a szlovák nagykövet állandóan ott lenne a minisztériumban”.

És akkor a román ultrákról még nem is esett szó, akiknek már magyar-román meccsekre sincs szükségük a magyarellenes hőbörgéshez: a legutóbbi, Spanyolország és Málta elleni Eb-selejtezőkön is képesek voltak kitartóan gyalázni Magyarországot és a magyarokat.

Miattuk akár külön hálószobát is berendezhetnének a magyar külügyben a román nagykövetnek, ha olyan érzékenyek lennénk, mint a szlovákok.

 

Hirdetés