Ki az a hülye, aki 12 ezer lejt fizet egy oldalnyi Wikipediáról összeollózott szövegért?

A kulturális minisztérium megtette: ötven oldal copy/paste-ért összesen egy millió lejt fizetett Alexandru Cumpănașunak. A közpénz java része egyenesen a „szerző” zsebében landolt.
Hirdetés

Azt eddig is tudtuk, hogy érdekes előélete van a Caracalban meggyilkolt lány, Alexandra Măceșanu nagybátyjának, aki két civil szervezet élén hosszú évek óta szipolyozza az állami közpénzeket. Amióta a családi tragédiát a lehető legaljasabb módon felhasználó Alexandru Cumpănașu bejelentkezett az államfői tisztségért, sorra derülnek ki róla olyan részletek, melyek valószínűleg nem kerültek volna felszínre, ha undorító opportunizmusával nem hívja fel magára a figyelmet.

Az aktuális közhangulatokra rátelepedő, ebből folyamatosan hasznot húzó Cumpănașu a centenárium megünneplésében is meglátta a lehetőséget: nem bírta ki, hogy ne jelentkezzen a kulturális minisztérium egyik centenáriumi pályázatán. A politikai elittel ápolt jó viszonya folytán természetesen nyert is a pályázaton: egymillió lejt kapott három, a románizmus múltjáról, jelenéről és jövőjéről szóló brosúrára. A vissza nem térítendő összegből mintegy 837 ezer lej egyenesen Cumpănașu zsebében landolt, mint szerzői jogdíj, ami azért dühítő, mert gyakorlatilag a Wikipediáról és más honlapokról összeollózott szövegeket adott el sajátként.

A Libertatea tényfeltáró cikkéből kiderül: a kulturális minisztérium gyakorlatilag azért fizetett  Cumpănașu egyesületének, hogy összesen 50 oldalt nyomtasson ki a Wikipediáról. Cumpănașu oldalanként 12 ezer lejt kapott, mint szerző, ami azért nem kicsi összeg, szinte felér az államfő egy havi fizetésével. Azt persze mondanunk sem kell, hogy Cumpănașunak nincs megfelelő végzettsége, ami feljogosítaná arra, hogy ekkora összegért értekezzen Erdély és Románia nagy egyesüléséről.

Hirdetés