Soha nem lesz vége az autópálya-mizériának: még át sem adták, máris javítani kell az elátkozott sztrádaszakaszt

Igen, jól sejtette: ugyanarról a 21 kilométerről van szó, amivel kapcsolatban már egy ideje megy a kavarás.
Hirdetés

Olyan gyakran volt már téma az utóbbi időben a Lugos és Déva közötti autópálya 3-as szakasza, hogy ennyit talán csak a Bechtel idején cikkeztek el nem készült, hosszúságát tekintve jelentéktelen sztrádaszakaszokról. Szóval itt van ez a 21 kilométeres szakasz, amit az útkezelő társaság nem vett át minőségbeli problémákra hivatkozva. Tette ezt úgy, hogy mindvégig az útkezelő társaság (CNAIR) felügyelete alatt épült, tehát ha gond volt a minőséggel, akkor bőven lett volna rá lehetőség a kiigazításra.

Minden független szakértő, sőt még Răzvan Cuc közlekedési miniszter is elismerte, hogy az út az apró hibák ellenére járható lenne, mégsem indulhatott meg a forgalom. A kivitelezéssel megbízott spanyol konzorcium (Comsa) szerint a román hatóságok zsarolással próbálták elérni, hogy tíz évig vállaljanak garanciát a munkálatokra, holott a szerződésben négy év szerepelt. A CNAIR erre felbontotta a szerződést, ami drasztikus lépés volt, kb. mintha egy ház felépítőjével a munka elvégzése után egy villanyégő hiánya miatt bontanának szerződést (a Pro Infrastructura Egyesület hasonlatával élve).

Ebből a kavarásból lett végül az a per, amelyről a hét elején írtunk: a bukaresti bíróság jóváhagyta a Comsának a garanciára vonatkozó kötelezettség felfüggesztését, de korábban kártérítés lehetőségéről is döntöttek. A per(ek) még folyamatban vannak, de addig is a CNAIR nem véglegesítheti saját hatáskörben a 21 km-es szakaszt, így az hiába készült el 99 százalékosan, még egy jó ideig nem indulhat meg rajta a forgalom.

A bíróság tehát még nem döntött, de a CNAIR-nak egyértelműen rosszul áll a szénája. Erre ma előállnak azzal, hogy az utóbbi napokban tovább romlott az autópálya állapota, repedések jelentek meg rajta, ezért egy harmadik céget is bevonnak, hogy javítsák ki a hibákat. Ehhez persze újra versenytárgyalást kell kiírni, előtte pedig a szakértők felmérik a probléma súlyosságát. Tényleg, már csak ez hiányzott, hogy végleg a röhejesség szintjére süllyedjen a romániai autópálya-mizéria.

Bár korábban Răzvan Cuc biztosan állította, hogy szeptemberig megnyílik a pálya, az már egészen biztos: nem fog. 

Hirdetés