Meg van mentve a haza: Tanasă kiharcolta, milyen sorrendben szerepeljenek a feliratok az utcanévtáblákon

A bíróság ítélete a csíkszeredai utcanévtáblákra vonatkozik, de más városokban is precedens értékkel bírhat.
Hirdetés

Eddig nem létezett egy olyan szabályozás, mely az utcanévtáblákon szereplő feliratok nyelvi sorrendjét állapítaná meg, így például a magyar többségű Csíkszeredában először magyarul, majd románul szerepelt az utca megnevezése a legtöbb táblákon. A kizárólag szimbolikus értékkel bíró sorrendből olyan kardinális kérdést csinált a magyar feliratokra érzékeny Dan Tanasă és az általa vezetett Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC), mintha legalábbis ezen múlna a román jövő Székelyföldön.

Az ADEC 2013 óta próbálkozott a sorrend megváltoztatásával, és ebbe eleinte bevonta Hargita megye prefektusát is. Mivel a kormányhivatal felszólításai és szóbeli fenyegetőzései nem értek célba, és a táblákon továbbra is a magyar felirat szerepelt elsőként, Tanasă tavaly decemberben az igazságszolgáltatáshoz fordult. Először Csíkszeredában tárgyalták a pert, majd a csíkszeredai önkormányzat kifogására Bukarestbe költöztették át a tárgyalást.

Az ADEC keresetlevele az Alkotmánynak arra a pontjára hivatkozik, amely szerint az országban a román a hivatalos nyelv, de a 2001. évi 215-ös számú helyi közigazgatási törvényt, illetve a 2011. évi 1206-os kormányhatározatot is felemlegeti. Már ebben a keresetlevélben is egyértelművé teszik, hogy mivel az utcanévtáblák nyelvi sorrendjére egyetlen jogszabály sem tér ki, a bíróságtól várják el, hogy precedens értékű döntést hozzon a nyelvi sorrendről. A bukaresti bíróság pedig döntött: minden táblát le kell cserélni Csíkszeredában, ahol a magyar felirat szerepel elsőként, ez pedig valószínűleg hivatkozási alapként is felhasználható a későbbi hasonló vitás vagy peres ügyekben.

A Székelyhon érdeklődésére Füleki Zoltán csíkszeredai alpolgármestere nem nyilatkozott túl optimistán, szerinte az elkövetkező perekben a bíróságokon ugyanez a szemléletmód fog érvényesülni. De ettől függetlenül, persze, fellebbezést nyújtanak be az elsőfokú ítélet ellen.

 

Hirdetés