Románia olyan gyakran váltogatja a minisztereit, mint más a Facebook-profilképét

Az egyik lehetséges magyarázat, hogy miért nem működik semmi sem úgy, ahogy kellene ebben az országban: a miniszterek rövid „szavatossági” ideje.
Hirdetés

Klaus Iohannis államfőnek történetesen igaza van abban, hogy nevetséges a kormányzás akadályoztatására panaszkodni annak a pártnak, amely két és fél év alatt három kormányt és 80 minisztert váltott le, valamint 35 kormányátalakítási, illetve lemondási kérelmet nyújtott be. A román sajtó pár adattal támogatta meg az államfő érveit, melyek arra mutatnak rá:

Románia messze elmarad az EU-s átlagtól a miniszterek szavatossági idejét tekintve.

Egy kis matek után kiderült: Romániában átlagosan 400 napot tölt egy tárcavezető a minisztérium élén, míg az EU-ban kétezret. Ennek vannak objektív okai is, például, ha egy minisztert felfele buktatnak, de ez a ritkább eset. Sokkal gyakoribb viszont az, hogy az illetőnek azért kell távoznia, mert bebizonyosodott róla, hogy inkompetens. A Dăncilă-kormány minden eddigi kabinetnél többször váltogatta a minisztereit, az aktuális politikai érdekeknek és a hatalmi harcok alakulásának megfelelően.

Az oktatási tárca az egyik legfontosabb az összes közül, ennek ellenére négyszer is cserélődött a tárcavezető személye. Az európai alapoknál 18 hónap alatt három miniszter váltotta egymást, a kulturális tárcánál, illetve az ifjúsági tárcánál két-két miniszter fordult meg.

A rendszerváltás óta a belügynél 23, a külügynél 20, a pénzügynél 27, az oktatásnál 17,  a munkaügynél 22, az egészségügynél 20 tárcavezető járt.

A leghosszabb mandátummal rendelkező miniszterek között találjuk Ecaterina Andronescu volt tanügyminisztert (1 183 nap), Mircea Geoană (1 461 nap) és Teodor Meleșcanu (1 484 nap) egykori külügyminisztereket, Florin Georgescu volt pénzügyminisztert (1 483 nap), illetve Dan Mircea Popescu volt munkaügyi minisztert (1 483 nap).

A legrövidebb „élettartama” a belügyminiszternek és a pénzügyminiszternek van:

Hirdetés

átlagosan 400 napot töltenek a tárca élén. A Hotnews által megszólaltatott szakértők szerint ez azért ciki, mert ellehetetlenít bizonyos tárgyalásokat. Milyen benyomást kelthet például egy külföldi befektetőben az, hogy mire megállapodik egy tárcavezetővel, lecserélik, és kezdheti elölről a tárgyalásokat az új vezetővel, akit lehet, hogy pár hónapon belül szintén lecserélnek?

 

Hirdetés