Már nem a román hatóságok „vendégszeretetét” élvezi a Magyarországon hidegvérrel gyilkoló román orvos

A férfit több éves börtönbüntetés után kiadták.
Hirdetés

Emlékeznek még annak a román orvosnak az esetére, aki még három éve Nyíregyházán rálőtt egy házaspár tagjaira, a nőt megölte, a férfit pedig megsebesítette? 

A gyilkosság állítólag egy furcsa szerelmi történet végére tett pontot – és újabb nemzetközi konfliktust generált. A férfi ugyanis Erdélybe menekült, a román hatóságok pedig nem adták ki Magyarországnak – inkább elítélték fegyvercsempészet miatt.

Most azonban fordult a kocka:  a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség csütörtökön megerősítette, hogy a román hatóságok átadták a magyar rendőrségnek a férfit.

A közlemény szerint

az ügyészség a román állampolgárságú gyanúsított letartóztatását indítványozza. 

Emlékeztettek, a férfi orvosként dolgozott Magyarországon, amikor megismerkedett a később meggyilkolt nővel, akivel érzelmi kapcsolata alakult ki; Később szakítottak, ezért 2016. augusztus 31-én felkereste a nőt a Nyíregyháza-Oroson lévő házában. Magával vitte engedély nélkül tartott pisztolyát, majd a lakásban rálőtt a nőre és a férjre is. A nő a helyszínen meghalt, míg a férj életveszélyes sérüléseket szenvedett.

A gyanúsított még ugyanezen a napon Ártándnál Romániába szökött, azonban a magyar nyomozási bíró által kibocsátott európai elfogatóparancs alapján – 2016. szeptember 1-jén – a román hatóságok elfogták. A gyanúsítottal szemben Romániában más bűncselekmény miatt eljárást indítottak, de a büntetéséből feltételesen szabadult.

Hirdetés

A férfit – miután csütörtökön kiadták – a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság őrizetbe vette, majd gyanúsítottként hallgatták ki több emberen elkövetett emberölés bűntettének kísérlete és lőfegyverrel visszaélés bűntettének megalapozott gyanúja miatt.

Egyelőre nem tett vallomást.

Mivel kiemelkedő tárgyi súlyú bűncselekményről van szó, melyért életfogytig tartó szabadságvesztés is kiszabható, továbbá arra, hogy a gyanúsított a büntetőeljárás alól kivonta magát a szökéssel, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség indítványozta letartóztatásának elrendelését egy hónapra.

A jelek szerint a férfi hosszú-hosszú évekig a magyar adófizetők „nagylelkűségét” élvezve Magyarországon időzik majd.

Hirdetés