Egy éve még tagadta a létezését, most küzdeni akar ellene. Vajon mi lehet az?

Tăriceanu kezd komfortosan mozogni az ellenzéki szerepben, és úgy érezzük, mostmár kezd saját magával is párhuzamossá válni.
Hirdetés

Már vártuk, hogy mikor jön el az a pillanat, amikor a köpönyegforgatást profi szinten űző Călin Popescu Tăriceanu ALDE-elnök átvált a hatalomhoz foggal-körömmel ragaszkodó, összeesküvés-elméleteket szövögető politikusból ellenzéki észosztóvá. Nem csalódtunk benne, kezdi komfortosan érezni magát az új szerepben, máris mondott egy olyat, amitől

csodálkozunk, hogy nem szakadt rá a mennyezet.

Míg az elmúlt két évben, nagyjából a #Rezist mozgalom terjedésével párhuzamosan Tăriceanu azt állította, hogy nincs is korrupció az országban – vagy ha mégis van, az a „párhuzamos állam” része – addig újabban, amióta távozott a kormányból,

egyik legfőbb céljának tekinti a korrupcióellenes harcot.

Az időközben lesittelt Liviu Dragnea jobbján (vagy balján?) tavaly ősszel még arról beszélt, hogy az igazán magas szintű korrupció csak a nyugati országokban létezik, és példaként Hollandiát, Dániát és Németországot hozta fel, amely országokhoz képest Romániában elenyésző a korrupció mértéke. Eltelt közel egy év, más irányból fújják passzátszelet a romániai politikában, így Tăriceanu is igazodott az új trendhez. Immár a párhuzamos állam helyett a korrupció, a nepotizmus, az államtitkárok és a közméltóságok alkalmazotti számának csökkentése ellen küzdene. Mi mást mondhatnánk, sok sikert hozzá!

Egy ennél súlyosabb állítása viszont, hogy szerinte

az állami költségvetés hiánya jelenleg 9 milliárd lejre tehető,

és ez nem orvosolható már költségkiigazítással. Az ALDE persze mossa kezeit, Tăriceanu úgy véli, a párt megfizette az árát a kormányzásnak azzal, hogy az európai parlamenti választáson az előrejelzett 13 százalékból mindössze 4 százalékot sikerült elérni.

Hirdetés