Hogyan szabaduljanak meg az iskolai fabuditól egy olyan településen, ahol még víz sincs?

Ezzel a kérdéssel küszködik egy Beszterce közelében található település polgármestere, és nincs ezzel a problémával egyedül.
Hirdetés

Minden érintett vidéki polgármester és iskolaigazgató örülhetett a nyár eleji hírnek, miszerint a kormány iskolánként közel 70 ezer lejt szavazott meg arra, hogy megszüntessék az udvari vécéket, és folyóvízzel ellátott mosdókat hozzanak létre az épületeken belül. De hogy mire elég az a 70 ezer lej egy olyan településen, ahol nincs ivóvíz- és csatornahálózat? Ezt a kérdést, és a rá adott lehetséges válaszokat kezdte boncolgatni egy Beszterce megyei település, Pinták (Slătiniţa) polgármestere. Szerinte legfeljebb egy improvizált vécé vagy egy „normális” vécé építési terveinek elkészítése hozható ki ennyi pénzből, mivel nincs ivóvíz- és csatornahálózat a faluban, és nem is lesz legalább három éven belül.

Szerinte értelmetlen alternatív megoldásokban gondolkodni vagy külön vizesblokkot építeni, hiszen előbb-utóbb bevezetik a vizet, és akkor a beruházás értékét veszti. Arra is utalt, hogy a legtöbb iskolába járó gyermek otthon sem élvezheti a vízöblítéses vécé előnyeit, így nekik az iskolában sem kötelező biztosítani nekik ezt a feltételt, egészen addig, míg 2021 vagy 2022 körül be nem vezetik a településre a vizet. Mindenesetre elég érdekes észjárásra vall ez a hozzáállás, és az is, hogy két héttel az iskolakezdés előtt még van idő ilyesmiken töprengeni. A pintáki iskolába egyébként negyven alsó tagozatos gyermek jár.

Az országban állítólag 2019-re 1180-ra csökkent udvari vécék száma. Ezek teljes felszámolása nemcsak alapvető kényelmi, hanem biztonsági kérdés is, az elmúlt időszakban ugyanis többször bebizonyosodott, hogy a pöcegödrök reális veszélyforrást jelentenek a gyermekekre nézve.   

 

Hirdetés