Dăncilă elment vigyorogni Breázára, erre elvették a jókedvét (VIDEÓval)

Hogy tetszett ide jönni Bukarestből? – kérdezte a srác, akinek hosszabb a cinizmusa, mint az ország összes autópályája együttvéve.
Hirdetés

A Brassó megyei Breázán vett részt kolostorszentelésen kampány-fogvillogtatásai keretében Viorica Dăncilă miniszterelnök asszony, ahol találkozott a nem-elkötelezett PSD-szavazóval. Egy sráccal, aki feltette neki a kérdést, hogy ment oda Bukarestből.

Volt némi cinizmus a hanghordozásában, nem mondom – higgyék el, messziről kiszagolom az ilyesmit –, amiből sejteni lehetett, hogy egy olyan párhuzamos univerzumban, ahol mindenki azt mondja, amit gondol, a kérdés így hangzott volna: „Mi a bánatér` nincsenek még mindig autópályák?!”

Dăncilă asszony erre megrökönyödve csak annyit felelt: „Úgy, ahogy mások is. De miért érdekli?” Azaz: lassan, haggyámá. Mire a fiatalember felvetette, hogy az is előfordul, hogy a jelenlegi útviszonyok mellett a fővárostól a Fogaras országáig akár hét órát is zötykölődik az ember.

Erre Dăncilă azonnal kapcsolt, és rávágta, hogy éppen ezért mindent megtesznek azért, hogy minél előbb elkészülhessen a Ploieşti-Comarnic-Brassó autópálya. (Azt hiszem az erőfeszítés szót is használta, de csak ezért nem görgetek már addig vissza.)

A miniszterelnök asszony egyébként hozzá van szokva, hogy az utazásaival kapcsolatos kérdésekre egyből az autópálya-építéssel kapcsolatos választ kell adni, legutóbb egy újságíró azt firtatta, miért helikopterrel utazott Suceavából Jászvásárra, mire azonnal az infrastruktúra-fejlesztés fontosságáról kezdett el prédikálni.

Az útviszonyokban és iróniában egyaránt jártas helyi erő, akit a testőrök még ekkor sem lőttek le, a Brassó és Nagyszeben közötti utazás rejtelmeibe is beavatta a politikust – közbevetve, hogy az utat legutóbb a miniszterelnök asszony „barátja és kormányzati szövetségese” Tăriceanu újított fel, csak nem a tegnap –, mondván, hogy az egy harc, és az út végén az ember meghal. (A mondat vége Nyugaton már filozófia lenne, itt nálunk maga a kőkemény realitás.)

Hirdetés

Dăncilă előbb visszautasította a saját neve, a Tăriceanué és a „szövetséges” szavak egy mondatban való használatát (ami az ALDE kormánykoalícióból való kilépése után némiképp érthető), majd elkezdte elmondani azt a mesét, hogy 30 év alatt senki nem csinált semmit, de ő, az okos lány most akkor majd megcsinál helyettük mindent. És hogy a többi pártéhoz képest a PSD teljesítménye „kilométerekben mérhető”.

Oké.

 

Hirdetés